• Nema predloga

Obaveštenje o novčanoj pomoći Republike Srbije za decu do 16 godina

U skladu sa Zakonom o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć (u daljem tekstu: Zakon), Banca Intesa AD Beograd (u daljem tekstu: Banka) će omogućiti prijem novčane pomoći za decu do 16 godina, koja su rođena 21.11.2006. godine ili nakon ovog datuma, na platne račune podnosioca prijave u BIB.

Uplata se vrši na račun podnosioca prijave, u skladu sa Zakonom, koji definiše da pravo na uplatu ove vrste pomoći ima majka deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, pod uslovima koje Zakon propisuje, a proveru vrši Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Fizička lica se za ovu novčanu pomoć prijavljuju u periodu od 20.08.2023. god. do 20.09.2023. god. elektronskim putem, preko Portala Uprave za trezor.

Novčanu pomoć za decu do 16 godina (decu koja su rođena 21.11.2006. godine ili nakon ovog datuma) u iznosu od 10,000.00 dinara za svako dete,  Ministarstvo finansija – Uprava za trezor će uplatiti počev od 25.09.2023. god. državljanima Republike Srbije, u cilju ublažavanja posledica krize izazvane poremećajima na svetskom tržištu i jednokratnog podsticaja za poboljšanje materijalnih uslova lica na koja se Zakon odnosi, uključujući i klijente koji su se, prilikom podnošenja prijave, izjasnili za prijem sredstava novčane pomoći preko Banke.

U slučaju korisnika koji imaju dinarski platni račun u Banci (klijenti Banke), sredstva će biti uplaćena na taj platni račun, o čemu će klijenti biti obavešteni na ugovoreni način (SMS, i-mejl, pošta). Informacija o uplati novčanih sredstava će klijentima Banke biti dostupna i putem elektronskog bankarstva. Novčanim sredstvima klijenti Banke mogu raspolagati na uobičajeni način (npr. plaćanjem platnom karticom, podizanjem na bankomatu, prenosom putem elektronskog bankarstva i slično).

Klijenti Banke koji su se prijavili za novčanu pomoć unošenjem podataka iz nove lične karte, kojom je zamenjen lični dokument priložen prilikom otvaranja platnog računa u Banci, moći će neometano da raspolažu svojim novčanima sredstvima, uz obavezu da prilikom prve naredne posete ekspozituri Banke ažuriraju svoje lične podatke.

Korisnicima koji nemaju platni račun u Banci, biće otvoren poseban namenski platni račun za uplatu novčane pomoći, i o tom platnom računu i uplati se mogu informisati elektronskim putem, preko Portala Ministarstva finansija – Uprave za trezor. Banka neće zaračunavati troškove za otvaranje ili održavanje posebnih namenskih računa, a novčana sredstva po uplati na račun mogu biti podignuta u bilo kojoj ekspozituri Banke, uz važeću ličnu kartu.

Za sva dodatna pitanja u vezi sa isplatom novčane pomoći, kao i podacima koji su bankama dostavljeni, potrebno je elektronskim putem kontaktirati Ministarstvo finansija, preko Portala Uprave za trezor www.idp.trezor.gov.rs .

Chat