• No Suggestion

Henri Mur u Novom Sadu

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, British Council-a, Muzeja Vojvodine i Banca Intesa predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare izložbu grafika i skulptura čuvenog engleskog umetnika Henrija Mura pod nazivom „Henri Mur – grafičar“.

Nakon beogradske izložbe u Narodnom muzeju, novosadska publika imaće prilike da pogleda izložbu u Muzeju Vojvodine do kraja novembra. Na konferenciji za novinare Dr Agneš Ozer, direktorica Muzeja, najavila je otvaranje izložbe za petak, 7. novembra i zahvalila se Vladi Vojvodine na podršci u realizaciji ove izložbe. Ona je izrazila nadu da će izložba izazvati pažnju „kako savremenika stvaralaštva Henrija Mura, tako i mladih koji se tek upoznaju sa pojmom moderne umetnosti u XX veku, čiji je predstavnik bio Henri Mur“.

Izložba „Henri Mur – grafičar“ koncipirana je kao putujuća izložba i predstavlja presek rada Henrija Mura od 1934. do 1984. godine. British Council ima višedecenijsku praksu predstavljanja britanske likovne umetnosti putem gostujućih izložbi, a posebno mesto i značaj u tome ima rad Henrija Mura. Najvećim delom je upravo British Council zaslužan što je umetnost Henrija Mura popularizovana širom sveta. Toni O’Brajan, direktor British Council-a za zapadni Balkan je na konferenciji za novinare rekao: „Velika je privilegija što možemo da novosadskoj publici, koju lično posebno cenim, predstavimo izložbu velikog Henrija Mura u saradnji sa partnerima za koje znamo da, kao i mi, žele da ojačaju položaj kulture u našem društvu. Imamo velika očekivanja pred otvaranje izložbe u Novom Sadu, ali moram da priznam, i određenu dozu treme.“

Sva dela koja će biti prikazana u Muzeju Vojvodine čuvaju se u zbirci Odeljenja za likovne umetnosti British Council-a. Na pedesetu godišnjicu od kada je osnovan British Council 1984, Mur je poklonio preko dve stotine svojih najboljih grafika kolekciji ove organizacije „Muzej bez zidova“. Ovaj poklon, koji je obuhvatio dela iz skoro svih perioda njegovog stvaralaštva, uključen je u postojeću kolekciju koja se sastojala od sto dvadeset i četiri Murove grafike. Pored osamedeset i dva rada na papiru, kao i desetak fotografija koje su delo samog autora, koji je fotografisao svoje radove u prostornom ambijentu, u kolekciji British Council-a čuva se i znatan broj njegovih vajarskih ostvarenja.

Rajka Šinik Vulić, menadžer za korporativne komunikacije Banca Intesa, naglasila je: „Društveno angažovanje Banca Intesa u velikoj meri je usmereno na očuvanje kulturnog nasleđa, kao i dugoročno ulaganje u razvoj kulture, ali i promociju njenih vrednosti i podršku kulturnoj razmeni. Povezujući se sa sektorom kulture i nevaladinim insistucijama gradimo društveni kapital, koji je za nas kao banku, podjednako važan kao i finansijski“.

Skulpture i grafike predstavljaju celinu kojom dominira Murov prepoznatljiv stil i izraz. Na izložbi u Muzeju Vojvodine pored grafika biće prikazano šest skulptura, nastalih u periodu od od 1934. do 1977. godine.

Chat