• Nema predloga
PODSTICANJE INOVATIVNOSTI

Tehnologija će u korporativnom bankarstvu promeniti ponašanje i poslovanje

„Put je tek započet. Tokom pandemije smo se jako ubrzali. To je važno za kupce: tržište se premestilo na onlajn platformu i korporacije ne mogu da izbegnu razmatranje svoje prisutnosti na digitalnim kanalima."

06/04/2022

Tehnološka promena u korporativnom bankarstvu je nesumnjivo prisutna, što znači da korporativni bankari moraju neprestano da procenjuju kako da najbolje koriste tehnologiju i kako je koristi njihova konkurencija.

U banci Intesa Sanpaolo, veliki deo ovog posla pada na radni sto Stefana Favala, globalnog načelnika odeljenja za globalno transakciono bankarstvo i člana Savetodavne grupe digitalnog evrotržišta Evropske centralne banke.

"Tokom pandemije smo se jako ubrzali. To je važno za kupce: tržište se premestilo na onlajn platformu i korporacije ne mogu da izbegnu razmatranje svoje prisutnosti na digitalnim kanalima."

Stefano Favale, globalni načelnik odeljenja za globalno transakciono bankarstvo, IMI CIB odseka, Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo je sprovela anketu među finansijskim direktorima i blagajnicima kompanija koja je pokazala da više od 70% anketiranih traži potpuni digitalni pristup u svojim svakodnevnim poslovnima. Ovo na neki način pokazuje koliko brzo će stvari nastaviti da se menjaju u korporativnim procesima.


Brzo sprovođenje digitalizacije je razotkrilo šta sve tehnologijom može da se postigne, od digitalnih potpisa pa sve do analize podataka. Sada ljudi moraju da uđu u korak sa tim.


„To nije samo pitanje tehnologije, već i navika i funkcionisanja", kaže Favale. „Njih je teže prevazići i promeniti. Jedan od izazova u polju digitalizacije je razvijanje novih sposobnosti i novih pristupa. Zato mnogo ulažemo u obuku, da bismo olakšali njihovo usvajanje.


On predviđa da će Intesa Sanpaolo za tri do pet godina imati potpuno digitalni odnos sa svojim korporativnim klijentima kroz svekanalnu strukturu koja nudi digitalne savetodavne usluge u okviru onlajn branše.

 

Finansijske tehnologije prisiljavaju tradicionalne banke da se promene. One mogu da predstavljaju izazov starim načinima rada, ali to ne znači da imaju suprotne ciljeve od banaka. 
„Finansijske tehnologije mogu biti najvažniji činilac u osposobljavanju banaka", kaže Favale. U okviru naših odeljenja za inovacije imamo opservatoriju finansijskih tehnologija i najuspešnije su one koje sklapaju partnerstva sa bankama."

 

Poslušajte podkast emisiju da biste čuli više od Stefana Favala o digitalnom preobražaju u korporativnim bankama i šta nosi budućnost.

 

Podelite ovu priču

Više o temi

Naučno obrazloženje zašto volimo da Vinčija
Veštačka inteligencija je tu da ostane – i da pomogne
Chat