• Nema predloga

Banca Intesa počela da odobrava subvencionisane kredite za agrar

Banca Intesa je počela da odobrava kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom namenjene sektoru agrara, koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine u okviru programa subvencionisanog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini.

Kratkoročni i dugoročni dinarski krediti dostupni su svim nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zemljoradničkim zadrugama i pravnim licima registrovanim kao poljoprivredna gazdinstva, bez obzira da li su klijenti Banca Intesa ili ne, i mogu se koristiti za ulaganja u stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

„Aktivno učestvovanje u sprovođenju državnog programa subvencionisanog kreditiranja poljoprivrede je važan aspekt ukupne podrške koju Banca Intesa pruža klijentima u ovom segmentu. U prilog tome govori podatak da smo 2014. godine odobrili oko 1.200 zajmova sa subvencionisanom kamatnom stopom u ukupnom iznosu od oko 920 miliona dinara, odnosno svaki peti subvencionisani kredit koji je realizovan na tržištu. Namera nam je da u skladu sa našom strategijom povećanja ulaganja u agrar budemo među najaktivnijim bankama i u realizaciji ovogodišnjeg programa, pomažući poljoprivrednicima da pod povoljnim uslovima unaprede proizvodnju i povećaju konkurentnost“, izjavio je Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa.

Subvencionisani krediti se odobravaju za ulaganja u obrtna i osnovna sredstva, odnosno kupovinu repromaterijala, stočnog fonda, poljoprivredne mehanizacije i opreme. Zajmovi se plasiraju u maksimalnom iznosu do 5 miliona dinara nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, odnosno do 15 miliona dinara zadrugama, uz period otplate do tri godine i mogućnost korišćenja grejs perioda do godinu dana. Kamatna stopa je fiksna i za kredite za nabavku stoke iznosi 4 odsto na godišnjem nivou, dok je za investicije u ostale grane poljoprivrede 6 odsto.

Chat