• Nema predloga

EBRD i Banca Intesa pružaju podršku ženskom preduzetništvu u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Banca Intesa potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 5 miliona evra za podršku ženama preduzetnicama u Srbiji u okviru programa Žene u biznisu namenjenog zapadnom Balkanu.

Banca Intesa je prva banka u Srbiji koja se priključila ovom programu, a sredstva kreditne linije biće iskorišćena za kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) kojima upravljaju žene.

„Žensko preduzetništvo je jedan od najmanje iskorišćenih resursa ekonomskog rasta, ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi, zbog čega je podrška njegovom jačanju važan zadatak svih aktera društva. Kao vodeći kreditor domaće privrede Banca Intesa je aktivno uključena u proces ekonomskog osnaživanja žena, u prilog čemu govori činjenica da smo među prvim bankama na tržištu Srbije razvili kredit namenjen isključivo preduzetnicama. Ugovor sa EBRD, našim višegodišnjim partnerom, dodatno potvrđuje težnju da doprinesemo stvaranju boljih uslova za razvoj ženskog biznisa, a time i ukupnog preduzetništva kao ključnog oslonca povećanja zaposlenosti i dugoročnog privrednog rasta“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Kroz program Žene u biznisu, koji obuhvata finansiranje, tehničku podršku za partnerske finansijske institucije, mentorstvo i dugoročnu obuku za žene preduzetnice, kao i mehanizam deljenja rizika, EBRD planira da sa 20 miliona evra doprinese kreiranju kreditnih linija za podršku ženskom preduzetništvu preko lokalnih banaka u zemljama zapadnog Balkana uključijući Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru.

Chat