• Nema predloga

Izložba Henri Mur – grafičar u Srbiji

Banca Intesa, British Council, Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vojvodine najavljuju izložbu jednog od najvećih britanskih umetnika XX veka – Henrija Mura koja će biti realizovana u Narodnom muzeju u Beogradu od 11. septembra do 31. oktobra, a u Muzeju Vojvodine od 7. do 30. novembra 2014. godine. Gostovanje ove izložbe u Srbiji podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Britanska ambasada u Beogradu.

Gotovo 60 godina nakon prve beogradske izložbe Henrija Mura koja je ostavila značajan trag na našoj umetničkoj sceni, publika će imati prilike da se upozna sa manje poznatim, ali integralnim delom njegovog stvaralaštva – Murovim grafikama.

Verujući da je dobar crtež osnova za svaku skulpturu, ovaj vid umetničkog izraza je za čuvenog skulptora bio podjednako važan kao i modelovanje, te je umetnikovu pažnju sa nesmanjenim intenzitetom okupirao čitavog života. Murovi radovi na papiru, bilo da su rađeni kao crtež ili nekom od grafičkih tehnika, najpre na litografskom kamenu ili bakarnoj ploči, bave se prirodnim formama, različitim aspektima poimanja ljudske figure, studijama životinja, skulptoralnih predstava u pejzažima i arhitektonskim celinama. Interesantan je podatak da je tokom života Mur izradio na stotine Ideja za skulpturu čiji naziv ukazuje na činjenicu da je reč o dvodimenzionalnim predlošcima za trodimenzionalne objekte. Međutim, poznavaoci Murovog stvaralašta ističu i to da je umetnik veoma često izrađivao trodimenzionalne modele u gipsu koji su potom postajali subjekt upravo njegovih crteža i grafika.

Izložba Henri Mur – grafičar predstaviće 80 grafika, 5 modela skulptura i jedan radni model, koji su nastajali u periodu od 1934. do 1984. godine, a kako bi se opus ovog izuzetnog umetnika što celovitije predstavio, posetioci izložbe imaće priliku da se upoznaju sa Murovim radom i kroz set fotografija samog umetnika i njegovog stvaralačkog procesa.

Chat