• Nema predloga

Deo grupacije Intesa Sanpaolo

Banca Intesa Beograd od 1. januara 2007. godine posluje kao deo još veće bankarske grupacije - Intesa Sanpaolo

Banca Intesa Beograd od 1. januara 2007. godine posluje kao deo još veće bankarske grupacije - Intesa Sanpaolo, nastale procesom spajanja dve italijanske banke, u pravnom smislu izvedenim kroz integrisanje Sanpaolo IMI u  Banca Intesa.

Novoformirana grupacija Intesa Sanpaolo je peta po veličini banka u Evropi i među prvih 15 u svetu. Opslužuje preko 18 miliona klijenata posredstvom poslovne mreže od 7.000 ekspozitura u 34 zemlje. Na italijanskom tržištu grupacija Intesa Sanpaolo je neprikosnoveni lider, sa prosečnim tržišnim učešćem od preko 20 odsto u svim segmentima poslovanja, što je duplo više u odnosu na prvog konkurenta.

Spajanjem dve banke značajno je unapređeno prisustvo u regionu Srednje i Istočne Evrope, o čemu svedoči i brojka od 6 miliona klijenata i 1.400 ekspozitura u 10 zemalja. Osim u Srbiji, Banca Intesa do sada je poslovala u Hrvatskoj (Privredna banka Zagreb), Bosni (Upi Banka), Slovačkoj (VUB Banka), Mađarskoj (CIB Bank), Rusiji (KMB Bank) i Ukrajini (Ukrsotsbank). Sanpaolo IMI je prisutan na nekim tržištima na kojima Banca Intesa nije bila, kao što su Slovenija, Rumunija i Albanija, dok u Mađarskoj i Srbiji paralelno posluju obe banke.
S obzirom da je Sanpaolo IMI prošle godine postao većinski vlasnik Panonske banke, u prvoj polovini ove godine, na nivou Grupacije, biće doneta odluka o načinu budućeg tržišnog nastupa u Srbiji.

Chat