• Nema predloga

Intesa Sanpaolo nastavlja međunarodnu ekspanziju

Matična grupacija Intesa Sanpaolo je izvršila preuzimanje 100% akcijskog kapitala ukrajinske Pravex banke čime je uspešno okončan proces akvizicije koji je započet početkom februara ove godine kada je Intesa Sanpaolo investirala 493 miliona evra u ovu banku.

Matična grupacija Intesa Sanpaolo je izvršila preuzimanje 100% akcijskog kapitala ukrajinske Pravex banke čime je uspešno okončan proces akvizicije koji je započet početkom februara ove godine kada je Intesa Sanpaolo investirala 493 miliona evra u ovu banku.

Kupovina Pravex banke omogućila je grupaciji efikasan ulazak na veliko ukrajinsko tržište sa 47 miliona stanovnika imajući u vidu  da je Pravex banka u potpunosti posvećena radu sa fizičkim licima koje opslužuje posredstvom 580 ekspozitura, 1.900 šaltera lociranih u vodećim maloprodajnim lancima i 290 bankomata. Pravex banka je zaključno sa 31. decembrom 2007. godine imala ukupnu aktivu od oko 1.150 miliona američkih dolara, potrošačke kredite od oko 751 miliona dolara, depozite klijenata od oko 727 miliona dolara i akcionarski udeo od oko 121 milion dolara. Ova banka je po broju klijenata jedna od najvećih u Ukrajini, a jedinstvena je i po tome što se njen portfolio odobrenih kredita u potpunosti finansira iz depozita klijenata banke.

Preuzimanjem Pravex-a, grupacija Intesa Sanpaolo je nastavila realizaciju svoje strategije selektivnog širenja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i u mediteranskom bazenu gde ima stratešku pokrivenost sa više od 1.900 ekspozitura u 13 zemalja u kojima pruža usluge za više od 8 miliona klijenata.


Ojačano prisustvo i u Aziji

Kako bi ojačala svoje učešće na azijskom tržištu Intesa Sanpaolo je u saradnji sa italijanskom izvozvo-kreditnom agencijom SACE, potpisala Ugovor na osnovu kojeg je odobrila vijetnamskoj banci Vietcombank trogodišnji kredit u iznosu od 100 miliona američkih dolara. Visoka delegacija italijanske ambasade je ovim povodom prisustvovala potpisivanju Ugovora o kreditiranju, a 70% kredita biće pokriveno garancijom agencije SACE koja je italijanski lider u osiguranju kredita i investicionih ulaganja, kao i davanju garancija za pokrivanje političkih i komercijalnih rizika.

Sa sedištem u Hanoju, Vietcombank je najveća privredna banka u Vijetnamu i delimično je u vlasništvu države sa ukupnom aktivom od 12,2 milijarde američkih dolara na dan 31. decembra 2007. godine. Vietcombank je najprofitabilnija bankarska grupa koja pruža finansijske usluge u Vijetnamu, sa približno 267 miliona američkih dolara dobiti pre rezervisanja na dan 31. decembar 2007. godine.

Intesa Sanpaolo je u Aziji već prisutna posredstvom svojih ekspozitura u Hong Kongu, Singapuru, Šangaju i Tokiju koje pružaju usluge finansiranja dugovanja, finansiranja trgovine, strukturnog i projektnog finansiranja, kao i blagajničke i usluge direktnog investiranja. Zbog značaja koju ovo tržište ima za širenje i unapređenje poslovanja grupacije sa privrednim subjektima u Vijetnamu i širem regionu, Intesa Sanpaolo je nedavno zatražila od lokalnih vlasti dozvolu da otvori predstavništvo u Vijetnamu, naglašavajući dugoročni potencijal koji je prepoznala u ovoj zemlji.

Chat