• Nema predloga

EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.

Kako bi unapredila pristup kreditiranju i doprinela povećanju konkurentosti MSP, uključujući i ona koja posluju u ekonomski manje razvijenim regionima u zemlji, EBRD je obezbedila sredstva u iznosu od 100 miliona evra kojima će Banca Intesa finansirati lokalna preduzeća.

U okviru finansijskog paketa, Banka se obavezala i da će razviti plan tranzicije oslanjajući se na ciljeve Pariskog sporazuma u domenu klimatskih promena, kao i da će povećati nivo zelenih plasmana ulaganjem najmanje 10% iznosa sredstava iz kreditne linije u projekte koji su u skladu sa pristupom zelenoj tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

,,Veoma mi je drago što dugogodišnje partnerstvo koje negujemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj nastavljamo kroz podršku malim i srednjim preduzećima, koja su u aktuelnim uslovima globalne geopolitičke i monetarne neizvesnosti, posebno ranjiva, dok su ujedno najvažniji pokretač privrede i nosilac razvoja ekonomije naše zemlje. Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije bićemo u prilici da im ponudimo povoljnije uslove finansiranja i, kroz unapređenje konkurentnosti na domaćem i evropskom tržištu, doprinesemo osnaživanju njihovog poslovanja. Dodatno, planiranim povećanjem nivoa zelenih plasmana bićemo korak bliže ispunjenju ciljeva u domenu primene ESG principa, kojima se vodimo u skladu s strateškim planom naše matične Intesa Sanpaolo grupe, i koji, u domenu klimatske tranzicije, podrazumevaju ostvarenje nulte neto emisije na nivou Grupe do 2050. godine’’, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Banca Intesa koristi „kolačiće“ kako bi vam obezbedila što kvalitetnije korisničko iskustvo prilikom pretraživanja sajta, kao i prikazivanja personalizovanog sadražaja.
Za više informacija kliknite na Postavka kolačića. (POLITIKA PRIVATNOSTI)