• Nema predloga

TECH THE BANK

Putovanje u Intesa Sanpaolo Inovacioni centar

LET’S TECH THE BANK

Dobro došli u Torino i Milano, gradove koji su proslavili italijansku automobilsku industriju, fudbal i modu, i dva ekonomski najstabilnija centra u celoj „čizmi”. Ovde se nalaze i sedišta naše matične grupe Intesa Sanpaolo.

Zaštitni znak Intesa Sanpaolo grupe i svih banaka članica je akvadukt, koji je kroz vekove bio simbol spajanja ljudi, kultura i ideja, okupljanja i zajedništva, kao i simbol pouzdanosti. Vodeći se ovim principima, uz kreativnost, inovativnost i korišćenje brojnih digitalnih alata nastavljamo da unapređujemo naše proizvode i usluge, prilagođavajući ih potrebama i očekivanjima klijenata. Zato smo zajedno sa kompanijom Visa organizovali konkurs Tech The Bank sa željom da nagradimo i primenimo najbolja inovativna rešenja u oblasti digitalnog bankarstva, kao i da doprinesemo razvoju digitalne zajednice u Srbiji.

Zajedno gradimo banku za novo doba, a kako nam u tome pomažu big data, veštačka inteligencija (AI), mašinsko učenje i neuronauka otkrićete u Inovacionom Centru naše matične Intesa Sanpaolo grupe, na koji smo posebno ponosni.

NEDELJA, 16. OKTOBAR

NEDELJA, 16. OKTOBAR

15°/17°

  • 03.35 Skup na Terminalu 2 na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu, prijava za let
  • 05.35 Poletanje za Milano
  • 07.20 Sletanje na milanski aerodrom Malpensa
  • 08.30 Polazak autobusom za Torino
  • 10.30 Dolazak u Torino, Grand Hotel Sitea (prijava u hotel posle 14h)
  • 11.00 Slobodno vreme
  • 16.00 Turistički obilazak gradskih znamenitosti u pešačkoj turi s posetom Nacionalnom muzeju automobila (Mauto)
  • 20.00 Večera u restoranu La Capannina
PONEDELJAK, 17. OKTOBAR

PONEDELJAK, 17. OKTOBAR

13°/18°

  • 08.45 Polazak u Intesa Sanpaolo Inovacioni centar (posle doručka) autobusom
  • 09.00 - 09.50 Pozdrav dobrodošlice i prezentacije predstavnika Intesa Sanpaolo Inovacionog centra
  • 09.50 - 10.20 Pitching sesija pobednika konkursa Tech The Bank pred odabranom publikom (3x10min)
  • 10.20 - 10.30 Prezentacija NEVA SGR
  • 10.30 - 10.50 Obilazak Serra BioClimatica - Piano 35
  • 10.50 - 12.30 Poseta jednom od najvećih inovacionih centara u Torinu OGR Techstarts i druženje s predstavnicima StartUp preduzeća
  • 12-30 - 14.30 Ručak u OGR restoranu
  • 14.45 Slobodno vreme, transfer do hotela po želji
  • 20.00 Večera u restoranu La Casa del Barolo
UTORAK, 18. OKTOBAR

UTORAK, 18. OKTOBAR

13°/19°

  • 09.30 Odjavljivanje iz hotela posle doručka i polazak za Milano (autobusom)
  • 11.30 Poseta sedištu Intesa Sanpaolo grupe u Milanu
  • 13.30 Slobodno vreme 
  • 18.00 Polazak na aerodrom Malpensa (autobusom) sa Piazza della Scala/Via Manzoni
  • 19.00 Dolazak na aerodrom, prijava na let
  • 21.05 Poletanje za Beograd
  • 22.45 Sletanje u Beograd
torino tech the bank

TORINO


U zagrljaju Alpa i reke Po smešten je Torino, grad koji vas neće osvojiti nametljivo poput tipičnih italijanskih gradova. Učiniće to otmeno, onako kako to umeju samo nekadašnje prestonice kraljevskog držanja. I mada je milionski grad multikulturalnog karaktera, ne pulsira onim užurbanim ritmom velikih evropskih metropola.

Jedno od njegovih glavnih obeležja su čuvene arkade, neverovatnih 18 km ulica koje su nadsvođene lukovima, a izgrađene su da bi omogućile nesmetanu šetnju kralja i njegove pratnje čak i kad pada kiša.

GRAD TRADICIJE I INOVACIJA

Glavni grad regije Pijemont bio je u svojoj bogatoj prošlosti jedan od glavnih političkih centara Evrope, ali i prva prestonica Italije 1861. godine u vreme vladavine čuvene kuće Savoja.

Iako je tokom Drugog svetskog rata Torino izgubio svoju nekadašnju moć, ubrzo je postao jedna od glavnih industrijskih raskrsnica čitave Evrope. Ponovni trijumf doživljava krajem dvadesetog veka, a njegov užurbani ekonomski i kulturni progres traje sve do današnjih dana, pa ga tako smatraju jednim od najpoželjnijih gradova za život.

Posle Milana, Torino je ekonomski najstabilniji grad u celoj „čizmi“. Jedan od osnovnih razloga leži u činjenici da je baš ovaj grad kolevka svetskih auto giganata Fijat (Fiat), Lanča (Lancia) i Alfa Romeo, ali i centar italijanske Alpske regije. Zbog automobilske industrije Fijat zvali su ga i kompanijski grad. U njemu se puno radilo a u večernjim satima pretvaran je u veliku spavaonicu, ali Torino je danas u konstantnoj izgradnji, usmeren ka potpunoj promeni imidža. Okrenut je kulturnom razvoju, te se u njemu gotovo svakodnevno otvaraju zanimljive izložbe, promoviše izdavaštvo, umnožavaju izložbeni prostori i pokreću specifični projekti namenjeni jačanju kulturnih vrednosti.

Ove godine je bio sjajan domaćin takmičarima i ljubiteljima muzike iz 40 zemalja na 66. Eurosongu. Veliki entuzijazam u organizaciji događaja od globalnog značaja pokazao je još 2006. kada su u njemu održane zimske Olimpijske igre.

Osim po šarmu velelepnih građevina, ljupkih trgova i bučnih stanovnika, Torino je poznat i kao grad čokolade. Dovoljna je samo jedna šetnja kako biste uvideli da ona zauzima posebno mesto u životu lokalaca. U nizu čokoladnih specijaliteta izdvaja se Bone torta, koja se izrađuje od kakaa i amareta, kao i tradicionalne punjene breskve. U svežim jesenjim ili zimskim noćima, Torinezi će vam ponuditi šolju bičerina (bicerina) na bazi kakaa, kafe i mleka, uz slatki zalogaj izvorne đandujoto čokolade, nastale 1865. godine.

DESET ZANIMLJIVOSTI O TORINU

  1. Torino na italijanskom jeziku znači mali bik, a ova životinja i danas predstavlja simbol grada.
  2. U Torinu se nalazi drugi najznačajniji Egipatski muzej na svetu, odmah posle onog u Kairu.
  3. Godine 1861. Torino je proglašen za prvu prestonicu ujedinjene Italije, 1865. prestonica je premeštena u Firencu i konačno 1870. u Rim.
  4. Čuveni francuski arhitekta Le Korbizje ga je opisao kao grad s najlepšom prirodnom lokacijom i često ga nazivao malim Parizom
  5. Prva javna filmska projekcija na svetu održana je baš ovde 1896. godine.
  6. Vermut je nastao upravo u Torinu i makar je delimično odgovoran za aktivnu „aperitiv“ kulturu grada.
  7. Fudbalski tim Juventus iz Torina je najuspešniji tim u istoriji Italije sa 28 nacionalnih titula.
  8. Regija Pijemont kojoj Torino pripada dom je belog tartufa, jedne od najređih namirnica na svetu.
  9. Čokolada se u Torinu pravila pre nego što je počela proizvodnja u Švajcarskoj.
  10. Torino je četvrti po veličini grad u Italiji, iza Rima, Milana i Napulja.

Posetićemo...

Nacionalni muzej automobila

U Fijatovom gradu jedna od vodećih atrakcija je Nacionalni muzej automobila, koji se ubraja među najstarije muzeje ovog tipa na svetu. Otvoren je 1960. godine i prostire se na 19.000 kvadratnih metara, a u njemu se može videti kolekcija od oko 200 automobila iz osam različitih zemalja.

Posetioce Nacionalnog muzeja automobila očekuju retki primerci Bernardija (prvog italijanskog automobila) iz 1896, Fijata iz 1899, Rols Rojs silver gost modela iz 1914, kao i limitirani primerci trkačkih modela Ferarija i Alfa Romea.

Mole Antonelijana

Mole Antonelijana

Kupola visoka 165 metara koja već decenijama predstavlja simbol grada najviša je zgrada u Torinu. Gradnja kupole Mole Antonelijana započeta je 1863. godine, na mestu na kome su se nekada nalazili samo bedemi grada. Arhitekta Alesandro Antoneli, po kome je objekat kasnije dobio naziv, došao je u grad na poziv jevrejske zajednice kako bi sagradio sinagogu. Međutim, izgradnja je trajala znatno duže nego što je prvobitno dogovoreno, sredstva su višestruko premašila utvrđeni budžet i sam izgled građevine vrlo brzo je počeo da odudara od zahteva investitora. U takvim okolnostima, jevrejska zajednica se povlači iz projekta, a saradnju sa Antonelijem nastavljaju gradske vlasti, na insistiranje stanovnika. Kupola Mole Antonelijana otvorena je 1889. godine i posvećena kralju Vitoriju Emanuelu Drugom, prvom vladaru ujedinjene Italije.

Adresa: Via Montebello 20

 

Stadion „Bjankonera“

Stadion „Bjankonera“

Torino se na mapi evropskih turističkih destinacija odlično kotira i zahvaljujući jednom od najboljih fudbalskih klubova sveta, Juventusu, čije su boje branili i brojni igrači iz Srbije. Trenutno su u legendarnom crnobelom dresu čak dvojica – Dušan Vlahović i Filip Kostić.

Dvostruki osvajač Lige šampiona važi za najpopularniju i najtrofejniju ekipu italijanskog fudbala.

Stadion Juventus, smešten u području Kontinasa, otvoren je 8. septembra 2011. godine i raspolaže kapacitetom od 41.000 mesta. Izgrađen je prema najsavremenijim bezbednosnim standardima koji omogućavaju kompletno pražnjenje stadionskog kompleksa za svega četiri minuta. Eksterijer stadiona se sastoji od 7.000 panela obojenih u razne nijanse sive i bele boje koji, prema zamisli dizajnera Fabricia Đuđara (Fabrizio Giugiaro), daju efekat „zastave u pokretu“. Stadion Juventusa odlikuje i „Staza slave“, koju čini 50 manjih površina, a svaka od njih pripada nekoj od legendi kluba i nosi zvezdu sa njegovim imenom. Pored centralnog terena i svlačionica, kompleks uključuje osam restorana, više desetina barova, ali i muzej posvećen istoriji kluba.

Adresa: Strada Comunale di Altessano 131

 

Nacionalni muzej filma

Nacionalni muzej filma

Torino predstavlja kolevku italijanske filmske industrije a najveći broj predmeta na svetu koji se odnose na sedmu umetnost nalazi se upravo u torinskom Nacionalnom muzeju filma, otvorenom 1956. godine. Muzej je 2000. godine proširen i trenutno raspolaže virtuelnom bibliotekom, kao i kolekcijom od 900.000 filmskih plakata i 30.000 predmeta u vezi sa filmskom industrijom.

Podeljen je u deset celina – Ljubav i smrt, Animirani film, Film u Torinu, Eksperimentalni film, Kabirija, Ogledala, Apsurd, Horor i fantazija, Istina i laž, Veliki prasak – i svaka od njih sadrži originalne filmske setove i nacrte.

Budući da je smešten u čuvenoj kupoli Mole Antonelijana, koja je zaštitni znak Torina, iz njega možete videti panoramu celog grada. U središtu muzeja nalazi se lift koji vas za 59 sekundi vozi do vrha, na visinu od 85 metara, gde se nalazi mala dvorana iz koje se pruža panoramski pogled na ceo grad.

Adresa: Via Montebello 20

Ređa di Venarija

Ređa di Venarija

Prelepe palate Torina govore o bogatoj istoriji ovog dela Italije, a jedna od najpoznatijih je Ređa di Venarija, koja se nalazi na listi svetske baštine pod zaštitom Uneska. Arhitekta Amadeo di Kastelamonte (Amedeo di Castellamonte) je 1659. godine započeo ostvarivanje grandioznog projekta Vojvode Karla Emanuela II – izgradnju palate koja će predstavljati krunu Torina i rezidenciju za njegove lovačke ekspedicije u brdovitim predelima.

Sam naziv palate potiče od reči „venatio regia“ – kraljevski lov. Ređa di Venarija, jedna od najvećih kraljevskih rezidencija u Pijemontu, projektovana je i izgrađena od 1659 – 1675. U vreme Napoleonove dominacije palata je pretrpela velike štete, posebno bašte koje su uništene kako bi se napravio prostor za njegove vojne probe i osvajačke parade. Nakon Napoleonovih razaranja, palata Ređa di Venarija održala je svoj status i bila pod upotrebom italijanske vojske do 1978, kada je prodata Ministarstvu kulture.

Adresa: Piazza della Repubblica 4

 

Egipatski muzej

Egipatski muzej

Egipatski muzej u Torinu je, posle muzeja u Kairu, drugi u svetu po značaju, broju eksponata i njihovoj vrednosti i lepoti. Za ovu izuzetnu kolekciju zaslužan je Bernardino Droveti iz Pijemonta, nekadašnji francuski konzul u Kairu koji je početkom 19. veka, tokom okupacije Egipta, počeo da sakuplja ove izuzetne predmete. Sakupio ih je oko 8.000 – statua, sfingi zavidne lepote i veličine, sarkofaga, mumija, papirusa sa tekstovima i crtežima, amajlija i raznih drugih predmeta. Kralj Karlo Feliče (Carlo Felice) 1824. godine kupuje ovu veliku zbirku, dodajući joj brojne komade kolekcije kuće Savoja i otvara prvi Egipatski muzej na svetu. Smešten je u zgradi Akademije nauka.

Adresa: Via Accademia delle Scienze, 6

 

Gallerie d’Italia

Gallerie d’Italia

Egipatski muzej u Torinu je, posle muzeja u Kairu, drugi u svetu po značaju, broju eksponata i njihovoj vrednosti i lepoti. Za ovu izuzetnu kolekciju zaslužan je Bernardino Droveti iz Pijemonta, nekadašnji francuski konzul u Kairu koji je početkom 19. veka, tokom okupacije Egipta, počeo da sakuplja ove izuzetne predmete. Sakupio ih je oko 8.000 – statua, sfingi zavidne lepote i veličine, sarkofaga, mumija, papirusa sa tekstovima i crtežima, amajlija i raznih drugih predmeta. Kralj Karlo Feliče (Carlo Felice) 1824. godine kupuje ovu veliku zbirku, dodajući joj brojne komade kolekcije kuće Savoja i otvara prvi Egipatski muzej na svetu. Smešten je u zgradi Akademije nauka.

Adresa: Via Accademia delle Scienze, 6

 

HRANA

Gastronomski spoj Mediterana i kontinenta

Za kuhinju Torina i Pijemonta kažu da je iskrena, otvorena, ukusna i jaka. Dosta se razlikuje od one koja važi za tipično italijansku. Ima svega: od govedine i teletine, do sireva, salama, pirinča i testenine, ali i tartufa. Kuvari će upotrebljavati više maslac nego maslinovo ulje, a sosevi će se servirati s mesom i povrćem više nego sa testeninom.

U vodiču koji možete preuzeti na dnu stranice, pogledajte preporuke specijaliteta iz ovog kraja Italije, kao i mesta gde ih možete probati ili kupiti. 

ŠOPING

Kuda u šoping?

Pešačka ulica Garibaldi u samom centru sjajna je polazna tačka za šoping turu. U njoj se smenjuju radnje čuvenih brendova sa onima iz globalnih lanaca. Ovde ćete naći i idealan suvenir za ljubitelje fudbala jer se tu nalazi zvanična prodavnica fudbalskog kluba Juventus.

Tu su i veličanstvena Galerija Subalpina, tržni centar Šopvil le gru (Shopville Le Gru), a nezaboravno iskustvo kupovine pruža i ulica Roma, natkrivena čuvenim arkadama.

Ukoliko ste ljubitelj uličnih bazara, u Torinu postoji nekoliko uličnih marketa, od kojih su najveći Porta palaco (Porta Palazzo) i Kročeta (Crocetta).

U vodiču koji možete preuzeti na dnu stranice, detaljnije pogledajte preporuke za šoping. 

MILANO

GRAD U KOM SE PREPLIĆU BURNA ISTORIJA I MODERNA BUDUĆNOST

Turistima je prepoznatljiv po katedrali Duomo di Milano, umetnicima po milanskoj Skali i Da Vinčijevoj „Tajnoj večeri”, a onima koji vole modu po luksuznom šoping centru „Vitorio de Emanuel”.

Kada dođete u ovaj grad u Lombardiji, čini se kao da su Milanezi pravo iz renesanse došli u 21. vek, jer se u njemu iznova prepliću burna istorija i moderna budućnost.

Katedrala Duomo di Milano

Katedrala Duomo di Milano

Milanska katedrala na istoimenom trgu je centar gradskih zbivanja i obično prva stanica na većini turističkih tura kroz Milano.

Gradnja ovog velelepnog zdanja je trajala vekovima, na konstrukciji je radilo čak 78 arhitekata i danas predstavlja jednu od najvećih katedrala na svetu. Krasi je nekoliko hiljada skulptura, a svi ti detalji posetioce zaista ostavljaju bez daha. Najimpozantniji je krov, odakle se pruža neverovatan pogled na grad i na kom ćete pronaći i simbol grada Milana - zlatnu Madoninu, smeštenu na najvišem tornju katedrale. Baš u katedrali Duomo je krunisan i Napoleon 1805. godine.

Adresa: Piazza del Duomo

Zamak Sforca

Zamak Sforca

Nedaleko od tgra Duomo, preko ulice Via Dante, dolazi se do impresivnog zamka stare porodice Sforzesco, koja je tokom 14. veka upravljala gradom. Nekadašnje sedište milanskih vojvoda u svom sastavu ima čak šest različitih muzeja, pa ukoliko šetate centrom Milana,

posetite ovaj zamak koji se nalazi u pešačkoj zoni. Muzeje vredi posetiti, jer se u njima nalaze kolekcije koje pripadaju egipatskoj kulturi, praistorijskom periodu, primenjenoj umetnosti, a poseban prostor u dnu zamka rezervisan je za „Rondanini Pieta”, poslednju skulpturu čuvenog Mikelanđela.

Adresa: Piazza Castello

 

Santa Maria Della Grazia

Santa Maria Della Grazia

Ova crkva je građena kao porodična kapela i mauzolej milanskog vojvode Frančeska Prvog Sforca, ali je danas najpoznatija po onome što se nalazi u unutrašnjosti manastira pored crkve, a to „Tajna večera“, jedno od najpoznatijih dela Leonarda da Vinčija. Zbog zaštite freske, u jednom trenutku može da je posmatra ograničeni broj posetilaca, tako da se ulaznice moraju rezervisati unapred. Crkva i manastir Santa Maria della Grazia nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Adresa: Piazza di Santa Maria delle Grazie

 

Gallerie di Piazza Scala

Gallerie di Piazza Scala

Treća po redu umetnička galerija grupe Intesa Sanpaolo (poznate su pod zajedničkim nazivom Gallerie d’Italia) otvorena je u Milanu 2011. godine. Smeštena je u tri istorijske zgrade u samom srcu Milana, između trga Piazza della Scala i ulica Via Manzoni and Via Morone, od kojih je jedna nekadašnje sedište banke Intesa Sanpaolo.

U galeriji su izložene umetničke kolekcije Fondacije Caripio i grupe Intesa Sanpaolo iz 19.veka, uključujući dela slavnih lombardijskih slikara i vajara. U nekadašnjem poslovnom prostoru banke, koji je pretvoren u mesto kulture, uz poštovanje i unapređenje postojećeg arhitektonskog rešenja, izložena su dela 20. veka, deo bogate umetničke baštine grupe Intesa Sanpaolo.

Adresa: Piazza della Scala, 6

 

Skala

Skala

Raskošna operska kuća Teatro alla Scala jedan je od najvažnijih simbola italijanske kulture i umetnosti. Nalazi se na istoimenom milanskom trgu, na mestu gde se nalazila crkva Santa Maria alla Scala, po kojoj je i dobila ime. Sam teatar predstavlja naslednika velikog milanskog teatra (Teatro Regio Ducale) koji je uništen u požaru 1776. godine. I kada se činilo da je Milano ostao bez svog najgrandioznijeg zdanja umetnosti i kulture, izgrađena je Milanska skala koja je zvanično počela sa radom dve godine kasnije. Prva opera bila je Europa riconosciuta Antonija Salijerija, koja je na svoje drugo izvođenje čekala sve do 2004. godine, kada je teatar ponovo otvoren nakon trogodišnjeg renoviranja. Milanska skala danas prima više od dve hiljade posetilaca. Sezona tradicionalno počinje 7. decembra, na dan Svetog Ambrozija, zaštitnika Milana. Ljubiteljima opere i baleta naročito zadovoljstvo predstavlja poseta Muzeju teatra Skala, koji je smešten u istoj zgradi.

Adresa: Via Filodrammatici, 2

Chat