• Nema predloga

Kutak za planiranje i uređenje stana


Oduvek ste maštali o kući iz snova sa zelenim travnjakom ili velikom terasom, sa kaminom i svetlom dnevnom sobom… a kako da ispunite vaše želje?

PLANIRANJE KUPOVINE STANA

Kupovina nekretnine spada u jednu od najvažnijih životnih odluka i zato je od velike važnosti napraviti dobar izbor i složiti veliki broj kockica u emotivni, estetski i finansijski mozaik, da bi se svi željeni uslovi ispunili.

Pri odabiru vašeg doma najvažniji korak je postavljanje prioriteta i procena lokacije, kvaliteta i vrednosti željene nekretnine, kao i procena mogućnosti finansiranja od momenta kupovine do opremanja i useljenja.

Nije sve u kvadraturi...

Nije sve u kvadraturi...

... ima nečeg i u funkcionalnosti.

Nije presudan broj kvadrata, već da li je stan pametno organizovan. Suština je da stan koji kupujete bude komforan i funkcionalan. Ne kupujte stanove koji će vam već u prvom trenutku izazvati osećaj nelagode.

Postoje različite vrste komfora u stanovanju, a najbitniji su toplotni komfor, osvetljenost prostorija i ventilacija. Veoma važna je orijentacija doma u odnosu na strane sveta, naročito kod malih prostora, jer od toga zavisi koliko će vaš stan biti osunčan. Idealno je da stan bude orijentisan na dve strane sveta kako bi imao prirodnu provetrenost i kako bi zadovoljio potrebe za adekvatnom količinom svetla koja prodire u enterijer.

Često imamo nedoumicu da li da kupimo stan u staroj ili novoj gradnji, ali ukoliko ste ljubitelj potkrovlja ili poslednjih spratova u zgradi, jedno im je zajedničko – krov. Ne smete potceniti ni njegovo stanje. Obavezna je provera da li je iznad željenog stana/kuće kosi krov ili ravna ploča, da li postoji problem sa izolacijom, prokišnjavanjem i sl.

Prednosti i mane kupovine stana u staroj gradnji

Prednosti i mane kupovine stana u staroj gradnji

Ukoliko se odlučite za kupovinu stare gradnje, budite spremni na moguće dodatne intervencije i investicije. Mane su dotrajalost materijala, pregršt nepotrebnih hodnika i lošija funkcionalna organizacija prostora, koji zahtevaju dodatna ulaganja prilikom adaptacije i rekonstrukcije, dok su prednosti deblji zidovi koji obezbeđuju bolju toplotnu izolaciju, kao i visoki plafoni koji stvaraju utisak da je prostor komforniji. Ne zaboravite na starost i celokupno stanje zgrade u kojoj se stan nalazi, ispravnost liftova, protivpožarne zaštite i ostalih elemenata koje smatrate bitnim za vašu sigurnost.

Kupovina nekretnine u novogradnji

Kupovina nekretnine u novogradnji

Prednosti novogradnje pored novih materijala, savremeno opremljenih kupatila, jeste i maksimalna iskorišćenost prostora. Danas se projekat enterijera bazira upravo na otvorenim rešenjima, u kojim su kuhinja, trpezarija i dnevna soba u sinergiji, namenjeni druženju, a spavaće sobe su dovoljno velike da u njih smestite sve što je neophodno. Ako kupujete stan u novogradnji, nekad je moguće i da sami učestvujete u kreiranju rasporeda prostorija, pa se na vreme raspitajte o ovoj mogućnosti.

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana u novogradnji, jedna od prvih stvari koje bi trebalo uraditi jeste provera investitora, odnosno referenci firme graditelja.

Na sajtu Agencije za privredne registre može da se proveri datum osnivanja preduzeća, ko su osnivači, zastupnici i slično, a na sajtu Narodne banke Srbije možete proveriti koje sve račune firma ima otvorene i da li su nekada bili u blokadi. Dodatna provera investitora može se obaviti u Privrednoj komori Srbije preko Biroa za bonitet, registar, overu i izdavanje dokumenata.

Ovi podaci nisu garancija, ali su dobar pokazatelj za kupca da vidi koliko je firma ozbiljna. Preporuka je većine učesnika na tržištu nekretnina da se uvek kupuje od investitora koji se dugo bave ovim poslom.

Finansijski momenat

Finansijski momenat

Ulaganje u nekretnine itekako ima svojih prednosti, koje se najviše tiču onih kojima je to prvi stan, pa mogu da računaju i na određene poreske olakšice i povraćaj PDV-a. Takođe, mesečne rente za iznajmljivanje stana su sada dosta nepovoljne, što trenutno sve ide u prilog ulaganju u ovu vrstu investicija.

Banka vam je pouzdan partner koji pruža kvalitetnu savetodavnu uslugu, a pomoći će vam i u odabiru za vas najboljeg modela stambenog kredita i olakšati proces do njegovog odobrenja. Umesto da brzo i slepo uskočite u kupovinu nekretnine, odvojite svoje vreme, edukujte se, i odgovorno uživajte u procesu kupovine…

Kako da znate da li je cena nekretnine realna?

Kako da znate da li je cena nekretnine realna?

Iznosi cena prodatih nekretnina nalaze se u Registru cena nepokretnosti – zvanična i svim građanima dostupna javna elektronska evidencija o tržištu nepokretnosti za sve opštine u Srbiji, koja se nalazi na zvaničnoj internet prezentaciji Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Uvidom u ovu elektronsku bazu možete proveriti iznose cena skoro prodatih nekretnina na vašoj željenoj lokaciji (gradu, opštini, ulici), imajući u vidu da je ova elektronska baza uvek ažurirana, i uporediti ih s cenom nekretnine za koju ste zainteresovani.

UREĐENJE DOMA

Pogledajte zanimljive savete o tome kako možete urediti vaš dom i bolje iskoristiti prostor, a ukoliko vam je potreban dodatan novac za to, na raspolaganju vam je keš kredit sa posebnim uslovima za korisnike Banca Intesa stambenih kredita.


Pitajte svog savetnika za detaljnije informacije.

Chat