• Nema predloga

Podsticanje inovativnosti

Veštačka inteligencija je tu da ostane

Pustite naučnu fantastiku, projekat Laboratorije za veštačku inteligenciju Intesa Sanpaolo banke pokazuje kako primena veštačke inteligencije u stvarnosti može da nam pomogne da postignemo bolje rezultate.

19/04/2021

PODCAST: Primena veštačke inteligencije

Nakon što je naučna fantastika decenijama predviđala „ustanak robota“, mnogi su se pitali da li će veštačka inteligencija jednog dana zameniti ljude. Andrea Prampolini, šef odeljenja za analizu finansijskih tržišta i digitalna rešenja u Intesa Sanpaolo, iskreno kaže ne. „Naprotiv, veštačka inteligencija povećava produktivnost i osnažuje nas“, rekao je on.

Laboratorija za veštačku inteligenciju banke Intesa Sanpaolo, koja radi u okviru Inovacionog centra, koristi veštačku inteligenciju za stvaranje novih snaga i veština koje omogućavaju ljudima da postignu bolje rezultate i čine kompanije konkurentnijima. Laboratorija se bavi razvojem praktičnih rešenja i teorijskih istraživanja zasnovanih na sveobuhvatnoj bazi znanja o specifičnim zahtevima i ograničenjima poslovnog i finansijskog sektora. Laura Li Puma je šefica laboratorije za veštačku inteligenciju. „Primenjujemo rigoroznu naučnu metodu da identifikujemo problem i pronađemo rešenje koristeći univerzalni jezik matematike“, kaže on.

"Naš ideal je da osmislimo nešto korisno za banku, ali želimo i da donesemo inovacije i možda otvorimo nove oblasti istraživanja."

Laura Li Puma, šefica laboratorije za veštačku inteligenciju, Inovacioni centar, Intesa Sanpaolo

Tehnologija koju je razvila laboratorija Intesa Sanpaolo i koja namerava da uskoro patentira, primer je kako veštačka inteligencija može pomoći ljudima u poslu. Dizajniran je da zaštiti finansijske portfelje od značajnih i štetnih kretanja na tržištu. Koristeći primenjenu veštačku inteligenciju, tim može da analizira za nekoliko sekundi najsveobuhvatniji skup faktora rizika do sada za koji su nekada bile potrebne nedelje.

„Ovakav algoritam omogućava veću produktivnost i time na neki način produbljuje kapital“, kaže Andrea Prampolini, jedan od vođa projekta.

Laboratorija je partner Instituta za naučnu razmenu (ISI), istraživačke institucije u Torinu. Obe strane su imale koristi od ovog partnerstva jer je u poslednjih 5-10 godina došlo do odliva mozgova iz akademske zajednice u privatne kompanije, jer su istraživači bili privučeni dobro plaćenim poslovima u korporacijama koji im omogućavaju da rešavaju probleme u stvarnom svetu sa velikim skupovima podataka. Intesa Sanpaolo može pomoći ISI da stimuliše istraživanje dok razvija praktična rešenja koja se mogu primeniti u modernom poslovanju.

"Ova vrsta algoritma omogućava veću produktivnost i time na neki način produbljuje kapital."

Andrea Prampolini, šef Odeljenja za analitiku finansijskih tržišta i digitalna rešenja banke Intesa Sanpaolo

„Ogromna količina digitalnih podataka koje prikupljaju velike institucije predstavlja priliku za primenu veštačke inteligencije koju bankarski i finansijski sektori moraju da prihvate kako bi ostali relevantni“, rekao je Paolo Bajardi, šef Odeljenja za industrijska istraživanja ISI.

„Moguće je postići kompromis između inovacija i istraživanja. Naš idealan cilj je da smislimo nešto korisno za banku, ali takođe želimo da unesemo inovacije i možda otvorimo nove oblasti istraživanja“, dodaje Laura Li Puma.

Veštačka inteligencija zapravo nema previše ograničenja, ali Li Puma, Bajardi i ostatak laboratorijskog tima ne zamaraju se previše briljantnošću veštačke inteligencije, već su više zainteresovani za njenu primenu u stvarnom svetu. „Samo nebo je granica“, kaže Paolo Bajardi. „Ali nije poenta da veštačka inteligencija nešto postiže sama, već da dobro sarađuje sa ljudima.

"Ogromna količina digitalnih podataka koje prikupljaju velike institucije predstavlja priliku za primenu veštačke inteligencije."

Paolo Bajardi, menadžer Odeljenja za industrijsko istraživanje, Institut za naučnu razmenu

Više o temi

Naučno obrazloženje zašto volimo da Vinčija
Materijal za razmišljanje: zašto je bioekonomija glavni prioritet održivog poslovanja?

Podelite ovu priču

Chat