• Nema predloga

MEĐUNARODNA PRISUTNOST

Razgovor s Kevinom Salernom, direktorom ekspoziture banke Intesa Sanpaolo u Sidneju

Intesa Sanpaolo jedina je italijanska banka prisutna u Australiji koja beleži uspehe u području infrastrukture, kao i akvizicija i spajanja uprkos korona virusu.

30/11/2021

Ekspozitura banke Intesa Sanpaolo otvorena je u prvoj polovini 2021. godine u Sidneju, što je čini jedinom italijanskom bankom u Italiji.

Ranije su sve poslovne aktivnosti u Sidneju obavljane iz Hong Konga. Otvaranje australijske filijale, koja trenutno ima 12 zaposlenih i odgovorna je za centralnu filijalu u Hong Kongu, deo je ukupnog plana razvoja Intesa Sanpaolo grupe i važan korak za prisustvo banke u Aziji i Pacifiku.

Ogranak u Sidneju se fokusira na komercijalne kredite i veleprodajno bankarstvo, posebno u oblastima infrastrukture i energetike, sindicirane i bilateralne kredite, sa fokusom na akvizicije i spajanja velikih preduzeća (M&A). Kancelarija u Sidneju će omogućiti Grupaciji Intesa Sanpaolo da podrži italijanske kompanije u njihovoj ekspanziji na međunarodno tržište i snažniju podršku međunarodnim operaterima na tržištu Australije.

Izvršni direktor Kevin Salerno objašnjava: „Nismo fokusirani isključivo na italijanske ili evropske klijente. Takođe smo važna banka za lokalne klijente u Australiji, kao iu drugim zemljama.”

"Uvek objašnjavam našim sponzorima i konkurentima da mi nismo samo kupci imovine, već i preuzimači rizika, organizatori i graditelji ovih interakcija visoke vrednosti."

Kevin Salerno, direktor ekspoziture banke Intesa Sanpaolo u Sidneju

Među najvažnije klijente ubrajamo Webuild (bivši Salini), CIMIC (ACS iz Madrida) i Ghellu zajedno s nizom australijskih investicionih kompanija, kao što su Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) i kanadski penzioni fond Ontario Teachers.

Iako Intesa Sanpaolo posluje u Australiji dve decenije, propustila je mnoge prilike jer je tamo nema. „Ako uzmemo u obzir tok, mogućnosti i veštine koje imamo, imalo je smisla otvoriti filijalu“, kaže Salerno.

Međutim, dodaje da Australiji nedostaje infrastruktura: „Mnogi naši evropski klijenti su lideri u oblasti infrastrukture. Na primer Webuild gradi najveću hidroelektranu u državi Novi Južni Vels.

„Zbog ovog istog hidroenergetskog projekta iz 1940-ih, Australija je morala da uvozi naprednu tehnologiju i kvalifikovane radnike iz Evrope. I sada ovde, 2021. godine, koristimo evropski inženjering da udvostručimo svoje kapacitete."

Kada postoji prilika za spajanje i preuzimanje, mi smo jedna od prvih banaka koja dobija poziv. Napravili smo odlične rezultate. - Kevin Salerno, direktor ekspoziture banke Intesa Sanpaolo u Sidneju.

Ovi projekti su ključni za ekonomski rast. U stvari, primećuje Salerno, „Australija je uspešno prebrodila krizu sa korona virusom“. Ponovo otvara svoje granice u inostranstvu i zadržao je svoj kreditni rejting AAA: „Ako naše državne ili savezne vlade pokrenu projekat, naši sponzori će sigurno biti plaćeni“.

„Takva stabilnost lakše privlači kompanije“, kaže Salerno. „Imamo solidan pravni sistem, transparentan sistem računovodstva i sistem sudova kojima se možete obratiti u slučaju nepravilnosti. Zbog toga veliki broj naših stranih klijenata rado ulaže u našu zemlju i radi ovde.

Banka je takođe uspešno poslovala u poslednjih deset meseci. „Već smo premašili kreditne ciljeve za prvu godinu“, kaže Salerno.

„Nadzorni organ nas je u jednom trenutku pitao da li i dalje želimo našu dozvolu u vezi sa korona virusom? I rekli smo im da naš poslovni plan ne uključuje nekretnine, ugostiteljstvo i finansiranje brodova i aviona.“Pandemija nije uticala na prognoze iz našeg poslovnog plana, ali smo zabeležili rast zbog razvoja infrastrukture i povećanih akvizicija i spajanja. Tako je naša sekira upala u med“.

Banka trenutno planira da preuzme ulogu organizacionog lidera. „Sve više ćemo preuzimati poslove visoke vrednosti o kojima treba razgovarati“, kaže Salerno. „Kad god dođe do pripajanja i spajanja, zvaće nas među prvima. Odlični rezultati govore u našu korist."

Dodao je: „Ponekad nam se pruža toliko prilika da pošaljemo ponude iz Londona, Njujorka i Hong Konga da podržimo protok u Australiji."

„Uvek objašnjavam našim sponzorima i konkurentima da mi nismo samo kupci nekretnina, već i preuzimamo rizik, organizatori i graditelji ovih interakcija visoke vrednosti."

Podelite ovu priču

Chat