• Nema predloga

Cirkularna ekonomija

Preobražaj modne industrije pomoću cirkularne ekonomije

Moda je jedan od najvećih zagađivača na planeti. Intesa Sanpaolo pomaže da se ona ponovo osmisli cirkularnom ekonomijom.

04/05/2021

  

Od energije i vode koji se koriste za proizvodnju vlakana do ogromnih količina jednokratnih, „brzih“ modnih predmeta koji završavaju na deponijama, Zemlja trenutno plaća cenu naše odeće.

Modna industrija je jedan od glavnih krivaca za aktuelnu ekološku krizu. Ona je odgovorna za 10% svetske emisije ugljenika, što je više od svih međunarodnih letova i celog pomorskog saobraćaja. Ovom stopom bi se količina gasova staklene bašte koja se emituje zbog potreba modne industrije mogla povećati za više od 50% do 2030. godine (1). Kako to sve izgleda? Ne baš tako dobro.

U saradnji sa Fondacijom Ellen MacArthur fondacijom, čiji smo prvi strateški partner u pružanju finansijskih usluga, Intesa Sanpaolo se obavezala da će pružiti podršku u tranziciji na cirkularnu ekonomiju. Ovaj proces takođe uključuje pomoć modnoj industriji da postigne održivost čitavog lanca snabdevanja, od proizvodnje održivih vlakana do obezbeđivanja trajne odeće umesto odeće koja se „brzo“ nosi i koja će završiti u kontejneru. Banka na globalnom nivou pomaže svojim klijentima da pređu sa linearnog načina poslovanja na održivo poslovanje zasnovano na cirkularnoj ekonomiji.

Prosečan par farmerki svakako nije održiv jer su potrebne hiljade litara vode za njihovu proizvodnju. Ali Candiani Denim (2), klijent Intesa Sanpaolo, koristi liocel umesto pamučnih vlakana kako bi tkanina bila manje zagađujuća. Liocel vlakna se dobijaju iz pulpe brzorastućeg drveta eukaliptusa. U poređenju sa pamukom, za dobijanje upotrebljivih vlakana potrebno je duplo više vode (3). Candiani Denim snabdeva velike svetske brendove farmerkama i stvara promene pružajući održiva rešenja svojim kupcima, odnosno modnim kućama koje potom svojim kupcima nude ova održiva rešenja.

Intesa Sanpaolo je izdvojila 6 milijardi evra za kreditiranje kompanija kao što je Candiani Denim da pređu na cirkularnu ekonomiju. Ovo može uključivati primenu zelene tehnologije, poboljšanje energetske efikasnosti ili razvoj zelenih materijala. Intesa Sanpolo banka je takođe osmislila zelene obveznice.

Zegna Grupa, proizvođač luksuzne muške odeće, je još jedna kompanija koju podržava Intesa Sanpaolo koja preispituje rasipničke prakse u modnoj industriji. Kompanija je izgradila dve hidroelektrane kako bi omogućila održiviju potrošnju energije i sada koriste 40% energije iz obnovljivih izvora (4). Zegna Grupa je takođe investirala u obnavljanje tekstilnih nusproizvoda kako bi ih ponovo integrisala u proizvodni ciklus, na primer ponovnim korišćenjem 20% otpadnih voda iz sopstvenih hidroelektrana, što je ukupna godišnja zapremina vode od 70.000 kubnih metara (5).

Prelazak modne industrije na cirkularnu ekonomiju koristi ne samo planeti, već je i pametna poslovna odluka. Na primer, Zegna prodaje 15% svojih tekstilnih nusproizvoda drugim kompanijama, što znači da se otprilike 95 tona vlakana ponovo koristi umesto da se odbacuje, što kompaniji donosi zaradu.

Menjaju se i navike potrošača, a trend ponovnog nošenja i iznajmljivanja odeće trebalo bi da se pojača u narednoj deceniji. Istraživanja pokazuju da bi kupovina pohabane odeće umesto nove bila ekvivalentna sadnji 66 miliona stabala svake godine, a broj tuševa vode bi se smanjio za 1,25 milijardi (6).

Odzvonilo je „brzoj“ modi. Budućnost je u izdržljivoj odeći kvalitetne izrade koja je manje štetna po okolinu, a njeni vlasnici je obožavaju.

Više o temi

Cirkularna ekonomija nas može spasiti od pandemijske ekonomske krize
Projektovanje pametnih gradova
Cirkularna ekonomija za hranu: od gorkog okusa do nulte stope otpada

Podelite ovu priču

Chat