• Nema predloga

ODRŽIVI RAZVOJ

Luca Matrone o primeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi

Angažovanje u Platformi će ojačati napore banke da smanji energetski jaz u Africi. Pročitajte sve izjave Luce Matrone u članku.

30/06/2021

Neophodno je hitno delovati kako bi se odgovorilo na povećanu globalnu potražnju za električnom energijom. Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) stoga procenjuje da je do 2050. godine potrebno uložiti 131 bilion dolara u obnovljivu energiju.

Ovo je posebno tačno u Africi, gde će više od 600 miliona ljudi, ili 36 odsto stanovništva, živeti bez struje do 2030. godine.

Kada je Bentoe Tehoungue, direktor Odeljenja za porodičnu medicinu Ministarstva zdravlja Liberije, prošle godine poslao imejl tražeći pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa, njena glavna želja bila je struja. Zdravstveni radnici širom Afrike koriste nepouzdane, pa čak i opasne izvore svetlosti, što dovodi do kašnjenja u dijagnostici i lečenju kritičnih pacijenata ili otpuštanja pacijenata.

Državna srednja škola Ebenebe u Nigeriji nije imala pristup struji sve dok nisu dobili pomoć u vidu projekta solarne energije, a do tada su morali da prodaju plodove palmi kako bi iznajmili generator i omogućili maturantima da polažu praktične ispite na računarima.

Nema sumnje da je obnovljiva energija rešenje za rastuću potražnju za energijom u Africi. Afrika je drugi najnaseljeniji kontinent posle Azije sa najbržim rastom stanovništva na svetu. Više od 50% stanovništva živeće u gradovima do 2030. godine.

Iako se predviđa ubrzani rast afričke privrede, to nije dovoljno za rešavanje strukturnih problema.

Kao rezultat toga, Intesa Sanpaolo je postala prva italijanska banka koja se pridružila Platformi za klimatske investicije (CIP), koja okuplja javne i privatne finansijske institucije za podršku implementaciji projekata obnovljive energije širom sveta.

CIP je partnerstvo između:

- Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA)
- Održiva energija za sve organizacije
- Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)
- Zeleni klimatski fond.


Partnerstvo ima za cilj da pruži dodatnu finansijsku podršku zemljama, posebno iz regiona u razvoju kao što je Afrika, kako bi mogle da ostvare svoje ambiciozne klimatske ciljeve.

IRENA radi sa 180 zemalja kako bi se okrenula održivoj energiji u budućnosti. U okviru CIP-a, Intesa Sanpaolo pruža svoje međunarodno iskustvo u finansiranju izgradnje velikih postrojenja čiste energije, zajedno sa mrežom saradnika na velikim tržištima kapitala i pomoći koja je neophodna da bi se obezbedila isplativost projekata koji ispunjavaju najstrože ekološke, socijalne i upravljačke kriterijume.

Održivi projekti banke Intesa Sanpaolo

Luca Matrone – globalni rukovodilsv energetske industrije banke Intesa Sanpaolo

Grupa Intesa Sanpaolo značajno je prisutna u Africi, zahvaljujući transakcijama izvršenim u Keniji, Kamerunu, Angoli, Egiptu, Etiopiji, Zambiji, Gani, Ugandi, Alžiru i Obali Slonovače.

Banka je takođe učestvovala u održivim projektima na kontinentu. U 2017. godini, pružila je finansijsku podršku projektu hidroelektrane Koisha u Etiopiji, kao deo dugoročnog plana za izgradnju pet hidroelektrana u slivu reke Omo/Gibe. Hidroelektrana Kojša će proizvoditi 6.460 GWh električne energije godišnje, a emitovati milion tona manje CO2.

"Vlade, međuvladine organizacije, razvojne agencije, nezavisni proizvođači energije i banke radiće zajedno na ulaganju u obnovljivu energiju kroz jedinstvenu platformu."

Luca Matrone, globalni rukovodilac energetske industrije, Globalno korporativno odeljenje, IMI sektor za korporacijsko bankarstvo i investicijsko bankarstvo

Važnost rada na jedinstvenoj platformi

Izjave Luce Matronea

CIP konsoliduje rad banke i usklađuje ga sa partnerima istomišljenika. „Vlade, međuvladine organizacije, razvojne agencije, nezavisni proizvođači energije i banke radiće zajedno na ulaganju u obnovljive izvore energije kroz jedinstvenu platformu. Izuzetno je važno da svi relevantni stejkholderi budu povezani kroz jednu platformu kako ne bi delovali odvojeno od drugih“, rekla je Luca Matrone, Globalni energetski menadžer, Globalno korporativno odeljenje, IMI korporativno bankarstvo i investiciono bankarstvo.

Matrone takođe veruje da bi „ovo mogao da bude dobar način za skrining projekata i važan alat za ubrzavanje pristupa, što je neophodno da bi se došlo do promena“.

„Ovo je posebno važno za afričko tržište“, kaže Matrone, „gde su dobro svesni stvarnih i potencijalnih rizika.“ Mnoge afričke zemlje su već preduzele neophodne mere da povećaju korišćenje obnovljivih izvora energije, ali još uvek imaju dug put.

„Na primer“, dodaje Matrone, „regulatorni okviri još uvek nisu obezbedili neophodan nivo autonomije i nezavisnosti za sprovođenje zakona, a ponekad im nedostaje i tehnička ekspertiza potrebna za razvoj i sprovođenje novih propisa.“ Nedostatak odgovarajućeg regulatornog okvira može biti velika prepreka razvoju projekta.

Matrone ukazuju na postojanje drugih rizika specifičnih za područje ili zemlju, kao što su:

- politički rizici (građanski nemiri, eksproprijacija, neprenosivost, promene poreskog režima, itd.)

- logistički rizici

- neadekvatan pristup mreži.

Pre svega, postoji rizik vezan za kupovinu buduće proizvodnje koji se odnosi na sposobnost javnog elektroprivrednog preduzeća da redovno plaća električnu energiju proizvedenu tokom trajanja ugovora o otkupu električne energije. Vlade, međunarodne organizacije i privatni sektor moraju raditi zajedno na rješavanju i efikasnom ublažavanju ovih problema.

Od 2018. godine Intesa Sanpaolo je takođe angažovana u Fondaciji RES4Africa, organizaciji privatnog sektora koja okuplja članove i partnere u nastojanju da podstakne korišćenje obnovljivih izvora energije za pokretanje razvoja afričkih ekonomija.

Da bi se smanjio energetski jaz Afrike, potrebni su znatno veći kapaciteti za obnovljivu energiju i finansijska podrška privatnog sektora.

RES4Africa je 2019. godine pokrenula inicijativu renewAfrica (Obnovi Afriku) kao platformu koja okuplja više od 25 aktera iz evropske industrije obnovljivih izvora energije, od operatera, proizvođača, javnih i privatnih finansijskih institucija do industrijskih udruženja i grupa za strateško razmišljanje.

Učesnici platforme fokusirani su na olakšavanje pristupa obnovljivim izvorima energije, što bi donelo korenite promene širom Afrike, kao i na primenu najboljih praksi i pružanje podrške na jednom mestu. Intesa Sanpaolo ima značajnu ulogu u ovom poduhvatu, ko-sponzorišući radnu grupu sa Evropskom investicionom bankom na inicijativi da identifikuje moguća poboljšanja postojećih finansijskih instrumenata kako bi se olakšao priliv privatnog kapitala.

Učešće u CIP-u i srodnim inicijativama nadovezuje se na plan Intesa Sanpaolo da postane „prva svetska banka sa globalnim uticajem“, ambicija koju pokreću globalni trendovi kao što su klimatske promene, starenje stanovništva i digitalizacija.

„Ovo je prava prilika za nas da preusmerimo kapital u ove zemlje kako bismo podstakli održivi rast“, ​​rekla je Matrone. „Ali što je još važnije, naša je posvećenost da postignemo ciljeve neophodne za sprečavanje klimatskih promena, koje već imaju veoma negativan uticaj na različite delove Afrike.

Više o temi

Ulaganje u održivu budućnost za sve
Stefano Del Punta: Zagovaranje promena i gradnja budućnosti
Naša ambicija je da postanemo banka sa globalnim uticajem

Podelite ovu priču

Chat