• Nema predloga

Održivi razvoj

Stefano Del Punta: Zagovaranje promena i gradnja budućnosti

Finansijski direktor banke Intesa Sanpaolo objašnjava kako je ostvarivanje trajnih promene pomoću finansija važan deo identiteta banke.

Rhiannon Edwards

23/12/2020

PODCAST: Srefano Del Punta

Banka Intesa Sanpaolo je nedavno najavila da će izdvojiti dodatnih milijardu evra, pored već odobrenih kredita od 6 milijardi evra, za prelazak preduzeća na cirkularnu ekonomiju.

Kompanije svih veličina mogu da apliciraju za kredit po nižim kamatnim stopama pod uslovom da rade na projektima cirkularne ekonomije.

Pored fonda, banka je postigla veliki uspeh i sa cirkularnim obveznicama i sada odobrava kredite imovini preduzeća na osnovu ekoloških kriterijuma.

Sa više od 30 godina iskustva u bankarstvu, finansijski direktor Intesa Sanpaolo shvata da su trajne promene kroz finansije važan deo identiteta banke.

„Dvadeset odsto naših akcionara su fondacije. U našem DNK je da budemo društveno angažovani... Jedna od najvažnijih stvari u današnjem društvu je učiniti nešto dobro za klimu.”

U najnovijem poslovnom planu banke, izvršni direktor Carlo Messina je izrazio hrabru ambiciju da se Intesa Sanpaolo posveti postizanju svojih ekoloških, društvenih i ciljeva upravljanja (ESG). Intesa Sanpaolo je trenutno najbolje ocenjena banka u pogledu ispunjavanja svojih ekoloških, društvenih i ciljeva upravljanja (ESG). Sada u svojoj petoj godini partnerstva sa Fondacijom Ellen MacArthur, to je značajan deo tog dostignuća.

"Jedna je od najvažnijih stvari u današnjem društvu jeste učiniti nešto dobro za klimu."

Stefano Del Punta, finansijski direktor banke Intesa Sanpaolo

Del Punta smatra da je pametna etička i poslovna odluka pružanje podrške kompanijama koje su odmah odlučile da promene i ispune svoje obaveze. „Ove kompanije su bolje i imaju veće šanse za uspeh u budućnosti od kompanija koje ne žele da pređu na cirkularnu ekonomiju“, rekao je on.

Pandemija je usporila ulaganja i rast kompanija širom sveta.

Del Punta je uveren da će kompanije nastaviti da ulažu - uglavnom zato što je nova vakcina na pomolu. „Očekujemo snažan oporavak... Nažalost, 2020. je bila godina u kojoj se gotovo nikada nismo pomerili sa mrtve tačke“, kaže on.

Italijanske kompanije se samouvereno okreću budućnosti i daju primer celom svetu. „Naša srednja i mala preduzeća su veoma dinamična... Veoma su proaktivna i koriste prednosti tržišta“, kaže Del Punta.

Danas veliki broj globalnih sila utiče na bankarstvo. Ne radi se samo o klimatskim promenama i pandemiji koronavirusa, već i o promeni Evrope nakon što je Velika Britanija napustila EU.

Del Punta, koja neguje i uspomene na život u Londonu, Bregzit smatra neprijatnim događajem, ali i promenom koja nudi nove mogućnosti.

„Nismo toliko daleko od talasa prekogranične konsolidacije, stvaranja bankarskih šampiona u panevropskom prostoru“, rekao je on. „Želimo da prisustvujemo ovom procesu sa prve linije fronta, a ne od nule.

Poslušajte podcast i saznajte šta još misli finansijski direktor Intesa Sanpaolo.

Više o temi

Ulaganje u održivu budućnost za sve
Luca Matrone o primeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi
Naša ambicija je da postanemo banka sa globalnim uticajem

Podelite ovu priču

Chat