• Nema predloga

Cirkularna ekonomija

Cirkularna ekonomija nas može spasiti od pandemijske ekonomske krize

Prelazak na cirkularnu ekonomiju može pomoći kompanijama svih veličina da postanu čistije, zelenije i otpornije u neizvesnoj budućnosti. Laboratorija za cirkularnu ekonomiju nam pokazuje kako da idemo napred.

20/08/2021

 

PODCAST: Kako nas cirkularna ekonomija može izvući iz krize?

Sarađujemo sa današnjim šampionima na podizanju sutrašnjih šampiona - Massimiano Tellini, globalni šef odeljenja za cirkularnu ekonomiju, Intesa Sanpaolo Inovacioni centar.


U Cariplo Factory-ju u Milanu, inovacionom hub-u koji aktivno podstiče saradnju između preduzeća i razvojnih kompanija, Cariplo fondacija i banka Intesa Sanpaolo uspostavile su fokalnu tačku za saradnju u oblasti cirkularne ekonomije.

Laboratorija za cirkularnu ekonomiju je osnovana da poveže renomirane kompanije i razvojne kompanije, kreira inovacije kroz istraživanje i razvoj i primeni ove ideje u realnom poslovanju za generisanje komercijalnih rezultata.

"Želimo da prihvatimo koncept otvorene inovacije kako bismo bili sigurni da će povezivanje razvojnih kompanija i renomiranih kompanija rezultirati bližom saradnjom. Radimo sa današnjim šampionima na podizanju šampiona sutrašnjice."

Massimiano Tellini, globalni šef Odeljenja za cirkularnu ekonomiju Inovacionog centra banke Intesa Sanpaolo

Uloga Cariplo Factory-ja u italijanskom inovacionom ekosistemu

Cariplo Factory uglavnom pruža mogućnosti razvojnim kompanijama, pomaže razvoj kompanija i otvara radna mesta širom Italije. Mi smo katalizator za inovacije, kaže Riccardo Porro, izvršni direktor hub-a.

"Nastojimo da povežemo talentovane pojedince, inovatore i kompanije i omogućimo im da kreiraju i podstiču inovacije koje izazivaju promene na tržištu."

Riccardo Porro, izvršni direktor Cariplo Factory-ja

Obrazovanje: ključni element u tranziciji na cirkularnu ekonomiju

S obzirom da Cariplo fondacija i Intesa Sanpaolo banka dele zajedničke vrednosti, prirodno je da se u objektu nalazi Laboratorija za cirkularnu ekonomiju. Jedna od obaveza Intesa Sanpaolo je da bude strateški partner kompanijama i pomogne im da donesu promene u svojim organizacijama. Programi stručnog osposobljavanja i obrazovanja koje nudi Intesa Sanpaolo Formazione pripremaju kompanije i direktore za tektonske promene kao što je uvođenje prakse cirkularne ekonomije.

U okviru Laboratorije za cirkularnu ekonomiju, Intesa Sanpaolo Formazione realizuje i planira nove programe koji navode ključnu ulogu cirkularne ekonomije u budućnosti naše planete, ali i u budućnosti poslovne konkurentnosti.

"Potražnja za programima stručnog usavršavanja ukazuje da je izuzetno važno da italijanski menadžeri razviju sopstvene veštine koje su ključne za uspeh njihovih kompanija."

Elisa Zambito, izvršna direktorka banke Intesa Sanpaolo Formazione

Tellini i Porro slažu se da je krajnje vreme za revolucionarne promene u privredi. Pandemija koronavirusa značajno je naudila svetskoj privredi zbog čega mnogim kompanijama i pojedincima u EU-u predstoji rekonstrukcija.

"Sve je jasnije da su potrebne hitne promene, verovatno i zato što se nalazimo u nezavidnoj situaciji koja obično zahteva inovacije."

Riccardo Porro, izvršni direktor pogona Cariplo

Tellini smatra kako cirkularna ekonomija poseduje najveći potencijal za temeljno (pre)oblikovanje svetskih tržišta zato što je sredstvo strateških inovacija i pokretač konkurentnosti u budućnosti.

Cirkularna ekonomija jedno je od najboljih rešenja za poslovne i finansijske zajednice. - Massimiano Tellini, globalni šef Odeljenja za cirkularnu ekonomiju Inovacionog centra banke Intesa Sanpaolo

Više o temi

Projektovanje pametnih gradova
Preobražaj modne industrije pomoću cirkularne ekonomije
Cirkularna ekonomija za hranu: od gorkog okusa do nulte stope otpada

Podelite ovu priču

Chat