• Nema predloga

Revolucija u kretanju u našim gradovima

CIRKULARNA EKONOMIJA

Cirkularna pokretljivost

Pogledajte film da saznate više o cirkularnoj pokretljivosti i kako će ona napraviti revoluciju u kretanju u našim gradovima.

04/04/2022

Stanovnici grada žele da se kreću brzo i lako, rasterećeni od zakašnjenja, zastoja u saobraćaju i rastućih troškova za gorivo i karte za prevoz. U međuvremenu, naši gradovi su žarišta zagađenja i otpada i moraju se promeniti ako imamo nameru da ostvarimo naše ciljeve karbonske neutralnosti.


Cirkularna pokretljivost je ključna oblast promene u gradovima, kojom će se rešavati i jedan i drugi problem. Primenom veštačke inteligencije (AI), ekonomije deljenja, analitike podataka i tehnologije alternativnih goriva, cirkularna pokretljivost će smanjiti zagađenje od prevoza u gradovima istovremeno poboljšavajući kvalitet našeg putovanja.


Novi sistemi će pokrenuti niz pozitivnih promena. Na primer, povećanje deljenja prevoza automobilom, u sklopu širenja ekonomije deljenja, smanjiće troškove održavanja automobila za ljude koji žive u gradovima.
Smanjenjem broja pojedinaca koji poseduju automobil, smanjiće se potreba za mestima za parkiranje i tako će se osloboditi prostor za parkove i igrališta u zonama sa visokom gustinom naseljenosti.
Smanjenje pojedinačnog posedovanja automobila će značiti da će automobili na putevima biti noviji i korišćeni samo kad je to zaista potrebno, što će dovesti do smanjenja zagađivača i opšteg poboljšanja kvaliteta vazduha


Javni prevoz će takođe imati koristi od koncepta cirkularne pokretljivosti. Analiza podataka i AI se već koriste u mrežama linija prevoza u nekim velikim svetskih gradova.


U Singapuru, gužva u javnim autobusima se smanjila za 92% a prosečno vreme čekanja autobusa se smanjilo na četiri minuta jer analitika podataka iznosi nadležnima za prevoz tačan broj autobusa koji treba uvesti u određeno vreme.


Za mrežu gradske železnice u Dubaiju koristi se AI da bi vozovi bili jeftiniji i tačniji. Širom Evrope i SAD-a inteligentni sistemi prevoza smanjuju vreme putovanja za do 20%.
Ovo što vidimo je tek početak radikalnog učinka cirkularne pokretljivosti koja će očistiti naše gradove i rasteretiti naša putovanja od dosadašnjih problema.


Prelazak na pametna električna vozila i pametne puteve će doneti bezbednija putovanja i nestanak saobraćajnih zastoja. Autonomna vozila pomažu da se teret vozi kroz gradove na učinkovit i čist način. Budućnost obećava kraj kašnjenja, čistiji vazduh, nove industrije, jeftinije putovanje i bezbednije puteve.  
 

Podelite ovu priču

Više o temi

Cirkularna ekonomija nas može spasiti od pandemijske ekonomske krize
Projektovanje pametnih gradova
Preobražaj modne industrije pomoću cirkularne ekonomije
Chat