• Nema predloga

Revolucija u kretanju u našim gradovima

CIRKULARNA EKONOMIJA

Cirkularna pokretljivost

Pogledajte film da saznate više o cirkularnoj pokretljivosti i kako će ona napraviti revoluciju u kretanju u našim gradovima.

04/04/2022

Stanovnici grada žele da se kreću brzo i lako, rasterećeni od zakašnjenja, zastoja u saobraćaju i rastućih troškova za gorivo i karte za prevoz. U međuvremenu, naši gradovi su žarišta zagađenja i otpada i moraju se promeniti ako imamo nameru da ostvarimo naše ciljeve karbonske neutralnosti.


Cirkularna pokretljivost je ključna oblast promene u gradovima, kojom će se rešavati i jedan i drugi problem. Primenom veštačke inteligencije (AI), ekonomije deljenja, analitike podataka i tehnologije alternativnih goriva, cirkularna pokretljivost će smanjiti zagađenje od prevoza u gradovima istovremeno poboljšavajući kvalitet našeg putovanja.


Novi sistemi će pokrenuti niz pozitivnih promena. Na primer, povećanje deljenja prevoza automobilom, u sklopu širenja ekonomije deljenja, smanjiće troškove održavanja automobila za ljude koji žive u gradovima.
Smanjenjem broja pojedinaca koji poseduju automobil, smanjiće se potreba za mestima za parkiranje i tako će se osloboditi prostor za parkove i igrališta u zonama sa visokom gustinom naseljenosti.
Smanjenje pojedinačnog posedovanja automobila će značiti da će automobili na putevima biti noviji i korišćeni samo kad je to zaista potrebno, što će dovesti do smanjenja zagađivača i opšteg poboljšanja kvaliteta vazduha


Javni prevoz će takođe imati koristi od koncepta cirkularne pokretljivosti. Analiza podataka i AI se već koriste u mrežama linija prevoza u nekim velikim svetskih gradova.


U Singapuru, gužva u javnim autobusima se smanjila za 92% a prosečno vreme čekanja autobusa se smanjilo na četiri minuta jer analitika podataka iznosi nadležnima za prevoz tačan broj autobusa koji treba uvesti u određeno vreme.


Za mrežu gradske železnice u Dubaiju koristi se AI da bi vozovi bili jeftiniji i tačniji. Širom Evrope i SAD-a inteligentni sistemi prevoza smanjuju vreme putovanja za do 20%.
Ovo što vidimo je tek početak radikalnog učinka cirkularne pokretljivosti koja će očistiti naše gradove i rasteretiti naša putovanja od dosadašnjih problema.


Prelazak na pametna električna vozila i pametne puteve će doneti bezbednija putovanja i nestanak saobraćajnih zastoja. Autonomna vozila pomažu da se teret vozi kroz gradove na učinkovit i čist način. Budućnost obećava kraj kašnjenja, čistiji vazduh, nove industrije, jeftinije putovanje i bezbednije puteve.  
 

Podelite ovu priču

Više o temi

Cirkularna ekonomija nas može spasiti od pandemijske ekonomske krize
Projektovanje pametnih gradova
Preobražaj modne industrije pomoću cirkularne ekonomije

Banca Intesa koristi „kolačiće“ kako bi vam obezbedila što kvalitetnije korisničko iskustvo prilikom pretraživanja sajta, kao i prikazivanja personalizovanog sadražaja.
Za više informacija kliknite na Postavka kolačića. (POLITIKA PRIVATNOSTI)