• Nema predloga

UNAPREĐENJE POSLOVANJA

Tehnologija, mediji i telekomunikacije (TMT) – stižu nam velike promene

Kako poslovanje prelazi na tehnologiju oblaka (cloud) i kako se sve više oslanjamo na digitalne uređaje, TMT industrija nastavlja s inovacijama.

11/10/2022

Pre tri godine niko nije mogao da predvidi kakvu će revoluciju u poslovnim praksama pokrenuti Covid. Danas, 75% kompanija smatra da je oblak (cloud) osnovna tehnologija koju treba implementirati, pa postupaju u skladu sa tim.

Ovo je podržano i državnim finansiranjem. Značajan iznos od 75 milijardi eura izdvojenih iz paketa EU namenjenog oporavku nakon pandemije, uskoro će se kanalisati prema sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) kako bi se osiguralo da osnovna infrastruktura može krenuti od nule.

Osim što ide direktno u korist kompanijama iz TMT sektora, ovaj priliv novca i potražnja podstiču inovacije u podsektorima kao što su upravljanje podacima i analiza podataka.

U isto vreme, velika količina povezanih uređaja, od mobilnih telefona do pametnih zvučnika i pametnih uređaja, znači da je revolucija povezivanja o kojoj se već dugo priča zaista stigla.

TMT industrija će spojiti naše pojedinačne uređaje u jedan pametan sistem koji obećava velike promene u svemu, od transporta do obrazovanja. Sve ovo će biti podržano prelaskom sa 5G na 6G mrežu – a zatim radikalno novom tehnologijom koja obećava rešenje za upravljanje mrežnom potražnjom.

 

Široka rasprostranjenost arhitekture oblaka

 

Brzo usvajanje tehnologije oblaka je popularna izlazna strategija nakon pandemije za kompanije koje žele da svoje poslovanje učine pametnijim, sigurnijim i bolje uvezanim / povezanim.

Zdravstvo i maloprodaja posebno usvajaju cloud tehnologije kako bi svoje poslovanje učinili spremnim da odgovori na buduće izazove, i kako bi omogućili da se njihovi poslovi mogu obavljati bilo gde i bilo kada, a ne unutar kancelarijskih zidova u redovno radno vreme / tokom standardnog radnog vremena.

Internet stvari (IoT) je u interakciji sa oblakom kako bi podržao dalje širenje rada na daljinu, čineći povezanost kritičnim faktorom transformacije oblaka.

Ova nova postavka stvari generiše potrebu za novim mrežnim tehnologijama i uslugama koje mogu podržati visoke nivoe potražnje. Veštačka inteligencija će igrati ključnu ulogu u uvođenju ovih novih mreža, obezbeđujući njihovu pouzdanst, snalažljivost i bezbednost.

Kako bi mogle da podrže toliku količinu uređaja, bežične mreže će morati da postanu brže, pametnije i sigurnije.

Interoperabilnost velikih podataka

 

Na globalnom nivou, očekuje se da će tržište analize velikih podataka (BDA) doseći 68.1 milijardu dolara u 2025. godini. To je zato što će oblak, uz olakšavanje novih radnih procesa, omogućiti kompanijama skladištenje veće količine korisnih podataka nego ikada ranije. Korišćenje analitike za ceđenje znanja iz ovih podataka je ključno za poslovno planiranje i put put ka novim prilikama i rastu.

Provajderi usluga u cloudu kao što su Amazon, Alphabet i Microsoft već se pripremaju za pružanje usluga analize podataka kao deo svoje ponude.

Modeli „uvida kao usluge“ i „analitike kao usluge“ pojavljuju se kao novi načini za ostvarivanje benefita velikih kompanija, bez potrebe za angažovanjem čitavih internih timova za obradu i tumačenje podataka.

 

Mreže velikog kapaciteta i visoke sigurnosti

 

Očekuje se da će do 2030. globalno biti uvezano 200 milijardi uređaja. Da bi podržale ogroman obim onlajn operacija u poslovnoj i ličnoj sferi, bežične mreže će morati da postanu brže, pametnije i bezbednije.

Preći ćemo sa 5G na naizmeničnu fazu 6G pre nego što prihvatimo kognitivni radio, tehnologiju dizajniranu da upravlja mrežnom potražnjom i da nas sve drži na mreži, čak i u periodima velike potražnje.

U isto vreme, sajber bezbednost će biti još važnija. Naši novi kućni uređaji biće i prozori u naše lične živote što će kriminalci moći da iskorite. Potrošnja na mere za upravljanje i ublažavanje pretnji po bezbednost naših uređaja će porasti na 307 milijardi dolara do 2030. godine.

 

Pametnije življenje

 

Biće mnogo koristi od ovog novog, hiperpovezanog načina života. Škola 4.0, oslanjajući se na  lekcije naučene tokom pandemije Covid-19, iskoristiće povezivanje u oblaku, kako bi se u budućnosti osiguralo neometano učenje.

Naše nove moćne mreže će takođe doneti revoluciju u transportu. Autonomni deljeni prevoz i novije, praktičnije usluge pretplate na vozila i aplikacije za pozivanje biće nova norma. Inteligentni transportni sistemi će obezbediti brža, pouzdanija, bezbednija i isplativija putovanja.

Naša nova mrežna sposobnost će takođe proširiti mogućnosti posmatranja Zemlje kako bi ovaj sektor narastao na 43,2 milijarde dolara 2030. godine, pomažući vladama da steknu mogućnosti posmatranja u realnom vremenu i pogled iz ptičje perspektive koji će im pomoći da planiraju potrošnju na usluge.

TMT industrija je na čelu velikog broja promena koje će uticati i na poslovanje i na pojedinca. Raduje se pametnijoj, ujedinjenijoj budućnosti u kojoj maksimalno koristimo svoje vreme i resurse.

Pročitajte ceo izvještaj o trendovima u tehnološkoj, medijskoj i telekomunikacijskoj (TMT) industriji na sledećem linku.

 

 

 

Više o temi

Veštačka inteligencija je tu da ostane – i da pomogne
Materijal za razmišljanje: zašto je bioekonomija glavni prioritet održivog poslovanja?

Podelite ovu priču

Chat