• Nema predloga

Podrška preduzetnicama u Srbiji

EBRD je obezbedila kreditnu liniju u iznosu od 8 miliona evra kojom će Banca Intesa Beograd podržati ulaganja preduzetnica u Srbiji, uz grantove i tehničku podršku Švedske

EBRD, Švedska i Banca Intesa podstiču žensko preduzetništvo u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju u iznosu od 8 miliona evra kojom će Banca Intesa Beograd podržati ulaganja preduzetnica u Srbiji, uz grantove i tehničku podršku koju pruža Švedska. 

Finansijska sredstva za preduzeća, na čijem su čelu ili koja su u vlasništvu žena, obezbeđena su u okviru programa „Žene u biznisu“ Evropske banke za obnovu i razvoj, koji promoviše žensko preduzetništvo i njihovo šire uključivanje u poslovanje kroz olakšani pristup finansijskim sredstvima i znanjima.

Na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, preduzetnice se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima, kako u pogledu pristupa finansiranju, tako i pristupa znanjima. Kako bi im olakšala pristup finansiranju, Evropska banka za obnovu i razvoj je u partnerstvu sa poslovnim bankama ponudila namensku kreditnu liniju. Od uvođenja na Zapadnom Balkanu 2014. godine, ovaj program je kroz kreditne linije vredne više od 57 miliona evra podržao preko 4.800 mikro, malih i srednjih preduzeća koje vode žene širom regiona i omogućio im pristup finansiranju, savetodavnim uslugama, obukama, mentorstvima, kao i povezivanje sa drugim preduzetnicama.

Banca Intesa je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj do sada potpisala 20 ugovora o kreditnim linijama za različite namene, od čega pet ugovora u okviru programa „Žene u biznisu“, kom se pridružila 2015. godine.

Chat