Nove
prilike

za razvoj vašeg poslovanja

EBRD kreditna linija za
energetsku efikasnost –
kredit uz bespovratna sredstva po završetku investicije

Svesni ste da biste, kroz unapređenje energetske efikasnosti, mogli da ostvarite značajne finansijske uštede, ali nemate dovoljno novca da uložite u najsavremeniju tehnologiju koja bi vam to i omogućila? Rešenje postoji – naš kredit iz kreditne linije za energetsku efikasnost Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ne samo da je povoljan već je i jedinstven po tome što vam obezbeđuje bespovratna sredstva, i to i do 15 odsto od vrednosti kredita.

Bespovratna sredstava dobijate odmah po realizaciji investicije, što je naročito važno, jer ne morate da čekate da otplatite ceo kredit. Kako bi to izgledalo u praksi? Jednostavno. Prvi korak – kupite novu opremu koja donosi uštede u odnosu na postojeće stanje. Drugi korak – instalirate opremu. Treći korak – EBRD konsultant daje potvrdu da je investicija realizovana u skladu s projektom. Četvrti korak – konsultant upućuje zahtev EBRD da uplati bespovratna sredstva. Procedura isplate novca traje do 30 dana.

Ovaj kredit smo namenili privatnim kompanijama, svim opštinama i javnim komunalnim preduzećima. Njegov maksimalni iznos je dva miliona evra, dok je period otplate do sedam godina.

EBRD

InnovFin program – dugoročni kredit bez obavezne hipoteke ili zaloge, jednostavna procedura

Ukoliko želite da unapredite proces rada, a obezbeđenje hipoteke ili zaloge vam predstavlja problem, uz naš InnovFin dugoročni kredit, bez čvrstih sredstava obezbeđenja, možete da planirate investiciona ulaganja ili nabavku trajnih obrtnih sredstava, pod uslovom da time donosite nešto inovativno u svoje poslovanje.

-„Kada smo prošle godine odlučili da nastavimo da razvijamo posao kroz izgradnju i opremu nove hale za proizvodnju CLT ploča, bilo je logično da se prvo obratimo Banca Intesa kao našoj glavnoj banci, jer jedan takav poduhvat nismo mogli da finansiramo iz tekućeg poslovanja. Naš savetnik nam je ponudio dugoročni investicioni kredit iz InnovFin programa, koji nam je u tom trenutku u potpunosti odgovarao, jer nismo morali da zalažemo nikakvu imovinu pod hipoteku, a pored toga smo dobili i povoljnu kamatu i duži rok otplate. To nam je ujedno i dosta skratilo i pojednostavilo celu proceduru i smanjilo troškove, jer nismo morali da upisujemo hipoteku u katastar, niti da overavamo izjavu kod notara.“

Dušan Kolarević,
direktor- i vlasnik firme Kolarević DOO, Pojate

Ovaj jedinstveni proizvod na tržištu obezbedili smo za vas u saradnji s Evropskim investicionim fondom (EIF). Maksimalni iznos kredita je 7,5 miliona evra, a period otplate je duži od uobičajenog i kreće se do 10 godina, uz mogućnost dobijanja grejs–perioda do dve godine.

Automatsko rasknjižavanje zarada – jedan nalog za isplate zarada štedi vam i vreme i novac za provizije

Komplikovana procedura isplate zarada zaposlenima zadaje vam glavobolju, iziskuje mnogo vremena i podrazumeva plaćanje visokih provizija? Imamo rešenje za vas. Naša usluga automatskog rasknjižavanja zarada omogućiće vam ne samo jednostavniju proceduru isplate zarada zaposlenima već i veliku uštedu vremena, ali i novca koji izdvajate za provizije.

Zarada

Ova usluga vam omogućava da, umesto brojnih naloga za prenos, koristite samo jedan nalog, i to u korist prolaznog računa naše Banke, a ne više naloga prema različitim bankama u kojima vaši zaposleni mogu imati otvorene tekuće račune. Takođe, uz nalog za isplatu koji ćete nam dati imate i maksimalnu tajnost iznosa pojedinačnih zarada zaposlenih, jer će se na izvodu računa nalaziti samo jedna transakcija na ukupan iznos neto zarade.

Na osnovu vaše specifikacije pojedinačnih uplata, koju nam dostavljate na imejl adresu, obavićemo transakcije prenosa zarada na pojedinačne račune kod naše Banke i kod drugih banaka ili grupne uplate na račune kod drugih banaka. Ono što je i te kako važno jeste da nećete imati obavezu plaćanja provizije na naloge za zaradu zaposlenima koji imaju račune u našoj Banci.

Intesa Invest – uvećajte svoja sredstva ulaganjem u investicione fondove

Imate višak sredstava koji želite da investirate? Ovo je pravi trenutak da razmislite o ulaganju u investicioni fond, s obzirom na to da je potencijalni očekivani prinos itekako atraktivan, a procenjuje se da će tako biti i u budućnosti. Nudimo vam mogućnost da svoj novac ulažete u investicione fondove kojima upravlja društvo Intesa Invest i da tako ostvarujete značajan prinos.

Obrnuti faktoring – ostvarite popust kod dobavljača novcem banke bez evidencije u Kreditnom birou

Da li znate da možete da koristite novac banke za plaćanje obaveza prema dobavljačima pre roka dospeća i tako ostvarite rabat, a da pritom cela transakcija nije uopšte predmet izveštavanja Kreditnog biroa? Upoznajte se sa uslugom obrnutog faktoringa i načinima na koje vam ona može olakšati poslovanje.

Obrnuti faktoring predstavlja finansijsku uslugu kojom banka preuzima fakturu od vas kao kupca, odnosno dužnika iz komercijalnog ugovora, i prema dobavljaču izmiruje vaše kratkoročne i nedospele obaveze nastale na osnovu kupovine robe ili usluga, a vi kasnije izvršavate plaćanje u roku koji dogovorite s Bankom.

Šta ovo u praksi znači?

Ako vam dobavljač dostavi fakturu s rokom plaćanja od, recimo, 10 dana, Banka preuzima ovo dugovanje i odmah ga izmiruje, a vi dobijate popust na robu, jer ste svoju obavezu izmirili pre naznačenog datuma, i to koristeći novac Banke. S Bankom možete ugovoriti znatno duži rok plaćanja obaveze u odnosu na rok koji je naznačen na fakturi, često i više od 10 puta duži, što vam omogućava da nastavite s redovnim poslovanjem i uđete u novi poslovni ciklus, a da pritom budete likvidni.

O.F.

U 2019. godini očekuje se stabilnost kursa dinara

U proteklih šest godina očuvana je relativna stabilnost deviznog kursa. Narodna banka Srbije (NBS) intervenisala je u oba smera, i kupovinom i prodajom deviza, a epilog je stabilnost domaće valute u odnosu na evro, što je doprinelo i većoj predvidivosti u poslovanju.

Narodna banka Srbije povećala je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu sa oko 3,5 na oko 4 odsto. Da se privredni rast Srbije ističe, potvrđuje i ocena Evropske komisije, prema kojoj privrednom rastu regiona Zapadnog Balkana u 2018. najviše doprinosi Srbija. I naša matična grupa Intesa Sanpaolo u ovoj godini prognozira realan rast BDP od 4,1 odsto, koji će biti vođen jačom tražnjom, odnosno ubrzanjem investicione aktivnosti, kao i većom potrošnjom domaćinstava, zahvaljujući umerenom povećanju zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru, kao i rastu penzija i zarada u javnom sektoru. U NBS očekuju da će se, na osnovu razultata postignute makroekonomske stabilnosti i sprovedenih strukturnih reformi, u srednjem roku zadržati slična dinamika rasta.

Prof. dr Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ističe da nije realno očekivati da će doći do nekih pomeranja vrednosti dinara u odnosu na evro do kraja godine, već će trajati stabilnost, a prognozira i da će tako početi prvi kvartal iduće godine. Sigurnost za ovakvu tvrdnju naš sagovornik obrazlaže najavljenim investicijama, kao i emitovanjem državnih hartija od vrednosti, koje su i te kako atraktivne ulagačima.

„Imamo dobar kreditni rejting kao država, kao i dobre makroekonomske pokazatelje, a planirane strane direktne investicije obezbediće dodatni priliv deviza, što će uticati na to da kurs bude stabilan. Tako će se nastaviti situacija da NBS interveniše na strani kupovine na međubankarskom deviznom tržištu, jer da to ne čini, evro bi sigurno bio slabiji od ovih 118 dinara“, ukazuje prof. dr Zoran Grubišić.

Kurs dinara

Kurs dinara u periodu od januara do novembra 2018. (leva skala EUR/RSD, zvanični srednji kurs dinara na kraju meseca)