01/01/1900

Banca Intesa i KfW potpisale tri kreditne linije

„Održiv ekonomski razvoj i veće mogućnosti za zapošljavanje ostaće prioritetne oblasti bilareralne razvojne saradnje Nemačke i Srbije. Novoosnovana Nemačko-srpska inicijativa za održiv rast i zapošljavanje će se fokusirati na ove prioritete kroz kreditne linije koje su potpisane danas i koje će omogućiti bolji pristup finansiranju za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i za opštine, i na taj način stimulisati investicije i doprineti boljim uslovima života širom Srbije,“ izjavio je Aksel Ditman (Axel Dittmann), ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima iz ruralnih sredina, pre svega onim koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, namenjena je kreditna linija u iznosu od 23,5 miliona evra. Sredstva iz ove linije, koja ima ročnost od sedam godina, će omogućiti klijentima finansiranje svih investicionih projekata i trajnih obrtnih sredstava na duži vremenski period nego što je to do sada bio slučaj, uz povoljniji rok otplate i duži grejs period.

„Kreditne linije koje smo obezbedili u saradnji sa našim višegodišnjim partnerom, KfW Razvojnom bankom, i uz podršku Vlade Nemačke, potvrđuju opredeljenje Banca Intesa da pruži dodatni podsticaj daljem ekonomskom oporavku kroz povoljne uslove finansiranja, a samim tim omogući i stvaranje novih radnih mesta. Uvereni smo da kao vodeća banka na tržištu Srbije i najveći kreditor domaće privrede možemo dati značajan doprinos daljem razvoju pre svega poljoprivrede i segmenta mikro, malih i srednih preduzeća, ali i stvoriti uslove za stabilan rast i razvoj na dugi rok,“ izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Za registrovana poljoprivredna gazdinstva predviđena je i kreditna linija od 8 miliona evra iz koje će Banca Intesa odobravati kredite za finasiranje obrtnih sredstava u ratarskoj proizvodnji. Ovaj inovativni proizvod, jedinstven na domaćem tržištu, će kao posebnu pogodnost uključivati i osiguranje useva od osnovnih rizika na iznos ulaganja.

„Partnerstvo KfW Razvojne banke sa Banca Intesa karakteriše uvođenje inovacija u finansijski sektor Srbije i davanje podstreka za razvoj novih proizvoda. U tom duhu, KfW je u saradnji sa Banca Intesa i kompanijom Generali Osiguranje razvila kredit za poljoprivrednike sa osiguranjem. Ovaj zajam je zamišljen kao kombinacija kredita za poljoprivrednike i osiguranja useva po ceni jednog proizvoda i omogući će srpskim poljoprivrednim proizvođačima bolji pristup finansiranju i bolje osiguranje od rizika. Na taj način, poljoprivrednici u Srbiji mogu da povećaju produktivnost i konkurentnost, što će dovesti do generisanja rasta, pogotovo u ruralnim područjima,“ izjavio je Arne Gos (Arne Gooss), direktor kancelarije KfW Razvojne banke u Srbiji.

Lokalne samouprave će biti u mogućnosti da apliciraju za kredite za finansiranje infrastrukturnih investicionih projekata opština i javnih preduzeća iz kreditne linije u vrednosti od 15 miliona evra. Sredstva će biće plasirana sa rokom otplate do sedam godina i grejs periodom do tri godine.

Vesti

Arhiva vesti...