• Nema predloga

Podsticanje inovativnosti

Materijal za razmišljanje: zašto je bioekonomija glavni prioritet održivog poslovanja?

04/06/2021

Od poljoprivrede do mode, bioekonomija je ogroman sektor u Italiji i širom sveta. Reformišite ga i možete promeniti svet.

 

PODCAST: Bioekonomija

Rezultati nedavnog istraživanja koje je sprovela Intesa Sanpaolo pokazuju da bioekonomija čini više od 10% ukupne italijanske proizvodnje. To je duplo više nego u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zahvaljujući bioprivredi, u Italiji je otvoreno dva miliona radnih mesta.

Bioekonomija se odnosi na ekonomičnost celokupne proizvodnje koja koristi biomasu i biološke procese. Pokriva poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, ali može uključivati i industrijske sektore, kao što su proizvodnja hrane i papira, biotehnologija i određene oblasti hemijske industrije. Podrazumeva se da je bioekonomija ključna za postizanje ciljeva i sprovođenje plana održivog razvoja.

"Bioekonomija je veoma važna u sprečavanju gubitka biodiverziteta. Ona stvara snažne zajednice stvarajući ekonomiju koja je u stanju da poštuje životnu sredinu. "

Laura Campanini, šefica Odeljenja za finansije i lokalne javne usluge u istraživačkom odeljenju Intesa Sanpaolo

Zašto bi bioekonomija trebalo da postane cirkularna?

Proizvodnja hrane i poljoprivreda čine više od polovine svetske bioekonomije. Zatvaranje kruga procesa unutar ovog sektora kako bi se oni uskladili sa idejama cirkularne ekonomije važan je cilj EU. „U svakoj fazi lanca vrednosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastaju različite vrste i količine otpada“, kaže Campanini, napominjući da je količina otpada u EU 171 kg po glavi stanovnika. Otpad bi se mogao koristiti kao biomasa.

Bioekonomija je izuzetno važna za sprečavanje gubitka biodiverziteta - Laura Campanini, šefica Odeljenja za finansije i lokalne javne usluge, Intesa Sanpaolo razvojno odeljenje

Prelazak na biorazgradive plastične alternative, kao što su biorazgradivo smeće i kese za hranu, primer je kako fokus na bioekonomiju može dovesti do promena. Ovo omogućava zatvaranje kruga koji se odnosi na otpad jer su oba predmeta napravljena od biološkog materijala i mogu se razgraditi zajedno sa drugim biološkim materijalom.

Bioekonomija takođe obuhvata tekstilnu i odevnu industriju jer su, na primer, svila, pamuk i vuna prirodna vlakna. Zbog svoje rasprostranjenosti, optimizacija bioekonomije će omogućiti veću globalnu održivost i pružiti nove mogućnosti za rast poslovanja. Ali to zahteva napredno razmišljanje i saradnju.

"Mislim da je međunarodna saradnja veoma važna. Ali, s druge strane, potrebno je voditi računa o lokalnom kontekstu kada su u pitanju konkretni projekti koji se odnose na bioekonomiju."

Stefania Trenti, šefica Odeljenja za istraživanje industrije banke Intesa Sanpaolo

Italija je lider u optimizaciji poljoprivrede zahvaljujući velikom broju manjih farmi fokusiranih na proizvodnju visokog kvaliteta.

Pandemija je jasno pokazala potrebu da se preispita model ekonomskog razvoja - Stefania Trenti, šefica sektora za istraživanje industrije, Intesa Sanpaolo

Banka Intesa Sanpaolo je lider u zelenim finansijama.

Intesa Sanpaolo predvodi put u praksi održivog finansiranja otkako je 2017. godine izdala svoju prvu zelenu obveznicu i osnovala kreditnu instituciju koja je obezbedila 6 milijardi evra namenskih zajmova kompanijama za prelazak na cirkularnu ekonomiju, uključujući bioekonomske prakse.

Svi su fokusirani na razvoj ove oblasti privrede, a održivi razvoj je prioritet. „Pandemija je jasno pokazala potrebu da se ponovo razmisli o modelu ekonomskog razvoja“, rekla je Trenti. 

Više o temi

Naučno obrazloženje zašto volimo da Vinčija
Veštačka inteligencija je tu da ostane – i da pomogne

Podelite ovu priču

Chat