• Nema predloga

Cirkularna ekonomija

Plodovi finansiranja cirkularne ekonomije sredstvima iz fonda Intesa Sanpaolo

Ekološki staklenik za uzgoj paradajza samo je jedan od projekata koji se koriste sredstvima iz fonda za cirkularnu ekonomiju banke Intesa Sanpaolo.

10/03/2023

PODCAST: Zašto je paradajz iz cirkularne ekonomije slađi?

Poseta slovenačkom stakleniku za uzgoj paradajza otkriva kako u praksi izgleda finansiranje cirkularne ekonomije

Novi zimski staklenik slovenačkog proizvođača hrane Friško će proizvoditi ukusno voće tokom cele godine i doprineti proizvodnji kompanije, a da pritom ne nanese štetu planeti. Ovaj projekat je samo jedan od brojnih projekata finansiranih sredstvima iz fonda za kružnu ekonomiju banke Intesa Sanpaolo.

Poslušajte podcast da saznate više.

U novom stakleniku slovenačkog uzgajivača paradajza Friško za navodnjavanje biljaka se koristi kišnica. Bumbari prirodno oprašuju cvetove, bez snažnih herbicida i pesticida koji bi ih u tome sprečili.

Sistem grejanja staklenika takođe stvara i električnu energiju. CO2 koji nastaje kao nusproizvod sistema za grejanje se prikuplja i umesto da se ispušta u atmosferu, vraća se u staklenik gde ga biljke pretvaraju u kiseonik koji nije štetan za planetu.

"Želimo da budemo sigurni da naši klijenti žele da posluju sa nama. Što je još važnije, uz vrednost želimo stvarati i pozitivan učinak te istovremeno uvesti inovacije u način poslovanja klijenata"

Massimiano Tellini, direktor za cirkularnu ekonomiju u centru za inovacije banke Intesa Sanpaolo

Staklenik je primer cirkularne ekonomije u praksi. Tokom cele godine sazreva ukusan paradajz bez štetnih uticaja na planetu.

"Zahvaljujući novom stakleniku, naša proizvodnja će se u toku zime povećati za 50 %"

Kristijan Magdič, direktor Paradajz d. o. o. (matično preduzeće Friško d.o.o.) i prokurist u FRIŠKO d.o.o.

Veliki rast, mali uticaj

Projekt staklenika finansiran je kreditom od 3,5 miliona eura iz sredstava banke Intesa Sanpaolo predviđenih za finansiranje cirkularne ekonomije koja su stavljena na raspolaganje inicijativama zelenog poslovanja.

Umesto da se fokusira samo finansijske pojedinosti, prilikom ugovaranja kredita za finansiranje cirkularne ekonomije banka Intesa Sanpaolo uzima u obzir i ekološke KPI kao što su obnovljiva energija i hvatanje ugljenika.

"U ovom i mnogim drugim slučajevima, kao banka moramo da zagrebemo ispod površine poslovnog modela i da shvatimo kako možemo da doprinesemo, kako će neki projekat uticati na celu planetu. To su te male pobede u našem poslu."

Goranka Gregorič Repnik, direktorka sektora za mala i srednja preduzeća u banci Intesa Sanpaolo Slovenija

Ubrzanje sistemskih promena

Cirkularna ekonomija unosi revoluciju u sve elemente industrije, ali prehrambeni sektor je jedinstven po svojim izazovima i mogućnostima.

"Naši klijenti se sve više obrazuju o važnosti održivosti. Sve moje kolege širom sveta nastoje da urade što više ovih projekata."

Đuzepe Feraro, šef odeljenja za privredu i mala i srednja preduzeća, sektor ISBD, Intesa Sanpaolo

Više o temi

Ulaganje u održivu budućnost za sve
Luca Matrone o primeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi
Naša ambicija je da postanemo banka sa globalnim uticajem

Podelite ovu priču

Chat