• Nema predloga

EBRD, donatori i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju vrednu 25 miliona evra kojom će Banca Intesa Beograd, članica međunarodne bankarske grupe Intesa Sanpaolo, dodatno podržati ulaganja malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Zahvaljujući pristupu finansijskim sredstvima iz ove linije, mala i srednja preduzeća u zemlji imaće mogućnost da povećaju ulaganja u zelene tehnologije, kao i druge oblasti koje će im olakšati proces usklađivanja sa direktivama Evropske unije (EU) i drugim relevantnim međunarodnim standardima.

Pored pristupa povoljnim izvorima finansiranja, mala i srednja preduzeća dobiće i dodatni podsticaj u vidu bespovratnih sredstava u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita, koja će finansirati Luksemburg, Norveška i drugi donatori čije se učešće očekuje, dok će im prilikom pripreme i implementacije finansiranih investicija na raspolaganju biti i podrška programskih konsultanata.

,,Održavajući kontinuitet u osnaživanju malih i srednjih preduzeća u Srbiji kroz dugogodišnju saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, nastavljamo da podržavamo stvaranje otporne i održive privrede u našoj zemlji. Ugovor koji smo potpisali prirodno se nadovezuje na prethodnu kreditnu liniju EBRD kroz koju smo se usmerili na rad ka ostvarenju ciljeva Pariskog sporazuma, čime smo dodatno ojačali fokus na primenu ESG principa u poslovanju putem podrške zelenoj tranziciji, a u skladu sa strateškim planom naše matične grupe Intesa Sanpaolo. Naslanjajući se na njega, do sada smo u podršku održivim projektima u segmentu privrede u Srbiji uložili gotovo 70 miliona evra’’, istakao je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Chat