• Nema predloga

Podsticanje inovativnosti

Uvođenjem digitalne banke Intesa Sanpaolo ulazi u trku sa fintechom

Intesa Sanpaolo je pokrenula platformu za digitalno bankarstvo Isybank, kao deo svog novog poslovnog plana, kojim investira 5 milijardi evra u svoju digitalnu transformaciju u pokušaju da izazove fintech

25/07/2022

PODCAST: Uvođenjem digitalne banke Intesa Sanpaolo ulazi u trku sa fintechom
 

Intesa Sanpaolo je uložila 650 miliona evra u novu digitalnu banku, sa nastojanjem da konkuriše fintechu i sa ciljem međunarodnog rasta i smanjenja troškova.

Ovaj potez je ključni element Poslovnog plana Intese Sanpaolo 2022 – 2025, kojim je izdvojeno 5 milijardi evra za tehnologiju i rast – od čega 650 miliona evra za novu platformu Isybank.

Osoba kojoj je poverena odgovornost za digitalnu transformaciju Intese Sanpaolo je Masimo Proverbio (Massimo Proverbio), direktor Grupe za IT i inovacije.
 „Mi sada prelazimo sa tradicionalne banke na višekanalno (omnichael) rešenje, pri čemu se 30% naše prodaje odvija digitalno“, kaže Proverbio. „Sada smo na nivou razvoja kada počinjemo da razmišljamo kao digitalni izazivač fintecha, a ne kao nosilac dužnosti. Isybank ide u tom pravcu.“

 „Digitalizacija je prilika da promenite način na koji komunicirate sa klijentom. Radi se o jednostavnim rešenjima i jednostavnoj interakciji sa korisnikom."

Pored takmičenja sa fintechom, glavni ciljevi Isybanka su da promeni operativni model italijanske banke, postigne međunarodni rast i kreira novu platformu za sva fizička lica koja su klijenti Grupe.
 

"Sada smo na nivou razvoja kada počinjemo da razmišljamo kao digitalni izazivač fintecha, a ne kao nosilac dužnosti. Isybank ide u tom pravcu."

Masimo Proverbio, Direktor Grupe za IT i inovacije

Za pokretanje nove usluge Intesa Sanpaolo odabrala je Thought Machine, kompaniju iz Velike Britanije koja se bavi core banking tehnologijom. Isybank će u početku ciljati na više od 4 miliona klijenata koji radije biraju digitalne kanale u odnosu na poslovnice, a cilj je postepeno primeniti infrastrukturu kompanije Thought Machine, koja se zasniva na cloudu i koja bi usluživala preostalih devet miliona italijanskih klijenata Intese Sanpaolo u sklopu građanstva, a koji će ostati pod starim brendom.

Tako će Intesa Sanpaolo svoju osnovnu tehnologiju zasnovanu na mainframe računarima zameniti infrastrukturom na cloudu, ulažući 5 milijardi eura u digitalnu transformaciju banke, što je korak koji će podrazumevati zapošljavanje i prekvalifikaciju 4000 ljudi.

Ključni element digitalne transformacije Intese Sanpaolo jesu mašinsko učenje i veštačka inteligencija (AI). Određivanje tehnologije kao ključne kompetencije novog poslovnog plana Intese Sanpaolo pomaže u privlačenju novih ljudi u Intesa Sanpaolo, što će nastaviti da pokreće dalji razvoj poslovanja.


„Promena je motor našeg poslovanja“, kaže Proverbio. „Kada smo objavili naš poslovni plan, oduševljenje u našoj organizaciji bilo je ogromno, a Karlo Mesina (Carlo Messina), izvršni direktor Intese Sanpaolo, rekao je da smo tu da izgradimo banku za sledećih 20 godina.“

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

Više o temi

Ulaganje u održivu budućnost za sve
Luca Matrone o primeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi
Naša ambicija je da postanemo banka sa globalnim uticajem

Podelite ovu priču

Chat