INTESA CASA RADIONICA

Druga radionica, koju smo održali za naše klijente, na temu uređenja kuhinje, održana je 2. februara 2019. godine u Intesa Casa centru za stambene kredite u Bulevaru kralja Aleksandra 79, u Beogradu. Sa klijentima smo pričali o bojama i rasporedu elemenata u kuhinji, kao i o materijalima koji se mogu koristiti.

Izbor materijala u kuhinji

Kada odaberemo boje i rasporedimo elemente, na red dolazi biranje materijala koje želimo u našoj kuhinji. Površine koje oblažemo su podovi, zidovi, frontovi elemenata i radna površina. U nastavku pročitajte kako možete pristupiti ovom zadatku.

Podovi

Kada razmišljamo o oblaganju podova u kuhinji, važni su nam održavanje higijene i otpornost materijala. Keramičke ili granitne pločice su pravi izbor, jer se lako postavljaju, a dostupne su u raznim oblicima i bojama. Vinil je značajno unapređen, te ga treba uzeti u obzir kao opciju. Mana mu je što se ne razlaže u prirodi, za razliku od linoleuma, koji je ekološki materijal.

Zidovi

Zidove takođe najčešće oblažemo keramičkim pločicama, ali na raspolaganju su nam vodootporne tapete, kao i različite zidne obloge, poput drveta, pleksiglasa, stakla i sl. Kod prozirnih obloga, ispod se može staviti neki tapet (foto-tapet), a staklo se može peskirati ili ulepšati folijama. Ipak, ove obloge se teže održavaju nego keramičke pločice, te treba voditi računa prilikom odabira.

Kuhinjski frontovi

Kod kuhinjskih frontova imamo nekoliko materijala na raspolaganju: ivericu (univer), medijapan (farbani ili furnirani) i drvo. Univer je najekonomičniji i prilično je unapređen poslednjih godina, pa se po kvalitetu približio medijapanu. Ako ste ljubitelj drveta, razmislite da li želite da se obavežete na održavanje, kako bi kvalitet i izgled drvenih površina dugo ostali na prvobitnom nivou.

Radna površina

Laminatna ploča, slična univeru, ima kvalitetnu površinsku foliju koja je otporna na vlagu i habanje, a dostupna je u raznim bojama i dezenima koji imitiraju razne materijale. Ostali materijali imaju veću cenu, ali su dužeg veka, kvalitetniji su i lepši. Lakirano drvo, mermer, kvarc i granit mogu znatno doprineti jačem utisku koji vaša kuhinja ostavlja na druge i dati joj na vrednosti.

Kako izabrati boju za kuhinju

Prilikom odabira boje za bilo koju prostoriju, u obzir se moraju uzeti veličina i osvetljenost prostorije.

Kuhinje na našim prostorima najčešće su male i nemaju veliki direktan izvor svetlosti. Zbog toga je za njih najprikladnija bela boja, koja najbolje reflektuje svetlost, pa se stiče utisak većeg prostora. Ako želite da izbegnete belu, najpribližniji efekat stvoriće svetlobež ili svetlosiva.Zašto neutralna boja

Svetle neutralne boje su dobra podloga za uklapanje raznih drugih boja koje će biti zastupljene u kuhinji. Ako vaša kuhinja nije odvojena od trpezarije ili drugih prostorija, ovo rešenje je važno zbog uklopivosti s drugim prostorijama.

Kako izbeći monotoniju

Ako ste se opredelili za neutralnu boju, ali strahujete da će kuhinja izgledati bezlično i hladno, za dekor predlažemo drvene detalje. Radna ploča ili frontovi elemenata u drvnom dekoru vizuelno odgovaraju neutralnoj podlozi, ne narušavaju njen sklad, a unose bogatstvo u vizuelnom doživljaju.

Velika i svetla kuhinja

Kada dimenzije i osvetljenost prostora nisu ograničavajući faktori, u obzir dolaze sve boje, pa čak i crna. Tada možete razmišljati o uticaju boja na raspoloženje i apetit. Tople boje, kao što su žuta, narandžasta, crvena, podstiču apetit, dok hladnije, poput plave i zelene, umanjuju.

Crni frontovi

Mnogi razmatraju crnu boju za frontove, jer je to boja elegancije, a i praktična je za održavanje. Međutim, ako prostorija nije dobro osvetljena, postarajte se da postavite što bolje strujno osvetljenje, a ako kuhinja nije velika, možete napraviti kompromis i postaviti crne frontove na donje elemente, a gornje rešiti svetlijom bojom.

Raspored u kuhinji

S obzirom na to da je kuhinja srce doma, prostorija u kojoj provodimo najviše vremena i koja služi da ispunimo jednu od osnovnih potreba, izuzetno je važno da bude funkcionalna i da se u njoj prijatno osećamo. Evo kako to možemo postići.

Funkcionalni trougao

Kuhinja se sastoji iz tri zone, koje zovemo funkcionalni trougao. Zona za odlaganje podrazumeva prostor u kojem su smešteni frižider i ostava za namirnice, u zoni za pranje smeštene su sudopera i mašina za pranje sudova, a u zoni za kuvanje šporet. Kuhinja je najbolje organizovana kada zbir stranica ovog trougla ne prelazi 6,5 m.

Tipovi kuhinje

Prema veličini i obliku prostorije određujemo koji je tip kuhinje najpogodniji za naš dom. Za dugačak i uzak prostor najpogodnija je linijska kuhinja, u kojoj elementi zauzimaju jedan zid. Ako kuhinjski prostor ima širinu, jedno rešenje je paralelna kuhinja, a drugo „L“ kuhinja. Za veoma široke prostorije odgovarajuća je „U“ kuhinja.

STAMBENI KREDITI BANCA INTESA

Ponudu naših stambenih kredita pogledajte OVDE.

Ostale radionice

Korisne savete za uređenje vašeg prostora možete pogledati OVDE.

Uređenje dnevne sobe zahteva posebnu pažnju, pročitajte sve o tome OVDE.

Stanovništvo