INTESA CASA RADIONICA

Treća radionica za naše klijente, na temu uređenja dnevne sobe, održana je 2. marta 2019. godine u Intesa Casa centru za stambene kredite u Zmaj Jovinoj 15 u Novom Sadu. Na ovoj radionici, naši klijenti su mogli da čuju zaniljive savete vezane za različite stilove uređenja, kao i za odabir nameštaja i dekoracije u svojim dnevnim sobama.

Stilovi u enterijeru

Kao i sve druge pojave, i stilove u enterijeru treba posmatrati u odnosu na sadašnji trenutak. Neki stilovi su vrlo opšti i nisu mnogo podložni varijacijama, dok drugi trpe promene, popularni su u određenom trenutku, a zatim na neko vreme odlaze u zaborav, da bi se opet vratili.

Uređenje doma u velikom stilu

Kada dom ili neku prostoriju uređujemo po principima jednog stilskog pravca, to nam obezbeđuje stilsko jedinstvo i skladan, estetičan ambijent, a ako poznajemo pravila tog stila, dobijamo gotovu matricu, tj. šablon za uređenje. Danas je sve više prisutno kombinovanje stilova, odnosno eklektičan pristup.

Stilovi u dizajnu enterijera

Dok kombinovanje stila zahteva određeno umeće, osnovni stilovi koji vladaju u svetu dizajna enterijera nude praktičnija rešenja. Upoznajte pet aktuelnih stilova za uređenje enterijera i uredite svoj dom lako i jednostavno.

Klasično-tradicionalan stil

Stil koji vrlo malo podleže promenama, a inspiraciju crpi iz prošlih vremena. Naglasak je na udobnosti i trajnosti, boje su smirene i elegantne, materijali neupadljivi i kvalitetni, dok se toplina postiže korišćenjem tekstilne dekoracije u velikoj meri (zavese, tepisi, jastučići i sl.).

Savremeno-moderan stil

Ovaj stil bazira se na geometrijskim oblicima, čistim i ravnim linijama i oštrim uglovima. U obliku nameštaju i dekoraciji dominiraju pravougaonici, kvadrati, krugovi i ovali. Dekoracija je svedena i insistira se na upotrebi ravnih geometrijskih linija i neutralnih boja.

Industrijski stil

Ovaj stil stvara utisak industrijske prošlosti enetrijera koji uređujemo. Ako ne preuređujemo prostor koji je nekada bio fabrika ili skladište, pokušavamo da postignemo ovaj izgled koristeći, pre svega, materijale koji izgledaju grubo i industrijski.

Boho stil

Suština ovog stila jeste prikazati duh slobode, ležernost, shvatanje života kao avanture. Treba ostvariti pomalo nemaran izgled, s mnogo nomadskih vibracija (koje se postižu unošenjem etno elemenata) i asocijacija na različite kulture i putovanja.

Skandinavski stil

Inspirisan je snegom, fjordovima i nordijskim zemljama. Po pročišćenosti, ovaj stil se približava minimalizmu, međutim kreira topliju atmosferu s akcentom na prirodu i njene elemente. Reč kojom bismo najbolje opisali ovaj stil jeste – jednostavnost, a odlikuju ga: dominantna upotreba belih kolor paleta, neutralni elementi, kao što je presovano drvo, i dekoracija svetlih, pastelnih tonova.

Dekoracija u dnevnoj sobi

Udobna na prvi dodir

Kako bi vaša dnevna soba delovala toplo i udobno, važno je da se dekoriše na pravi način, a tekstilna dekoracija najviše doprinosi osećaju topline i udobnosti. Pažljivo birajte tekstilnu dekoraciju u dnevnoj sobi i uživajte u njenim čarima.

Dekorativni jastuci

Dekorativni jastuci su važan detalj u vašoj dnevnoj sobi i mogu se menjati u zavisnosti od nameštaja i životnih navika. Oni se mogu slagati na nekoliko načina:

  1. kombinacija jednobojnih jastuka u istoj ili različitoj veličini,
  2. kombinacija jednobojnih i dezeniranih jastuka, i
  3. kombinacija više dezeniranih jastuka – kada kombinujete više dezeniranih jastuka, vodite računa o tome da šare budu srazmerne, tj. da se ne sukobljavaju.

Zavese

Možete kupiti gotove zavese ili ih sašiti po meri. Pri kupovini gotovih zavesa treba obratiti pažnju na dimenzije, visinu i širinu, kao i način kačenja. Ukoliko kupujete zavese na meru, uzmite u obzir dimenzije, materijal i porub zavesa.

  • Zavese treba da dodiruju pod. Ako su duže, vući će se po podu i skupljati prašinu, a ako su kraće, mogu da izgledaju pomalo neugledno.
  • Zavese će elegantnije izgledati ako donji porub bude veći od klasičnog poruba (oko 10 cm).
  • Imajte u vidu da zavese treba da se drapiraju, pa širinu zavese računajte od 1,5 do 2 puta više od širine prozora.

Tepisi

Kada birate tepih za svoju dnevnu sobu, vodite računa o boji, teksturi i veličini tepiha.

Ukoliko je prostorija za koju birate tepih puna boja i različitih paterna, trebalo bi da izaberete tepih neutralne boje ili jednobojnu varijantu. Ukoliko želite tepih s više boja, prema njemu birajte boju nameštaja i dekoracije.

Soba s mešavinom različitih tekstura izgleda bogato i slojevito, a najjednostavniji način da ovo postignete jeste pravim izborom tepiha. Na primer, ukoliko vam je garnitura za sedenje od pliša, pravi izbor bi bio tepih od jute ili nekog tvrdog materijala, dok bi se uz kožnu garnituru savršeno uklopio neki mekši i puniji tepih.

Idealno je da tepih bude ispod nameštaja, ali je dovoljno i da samo prednji nogari nameštaja budu na njemu (dok sedite, vaša stopala treba da budu na tepihu a ne na podu).

Sofa pa sve ostalo

Kada za dnevnu sobu odaberete sofu za sedenje, završili ste pola posla. Sofu ćete naći u svakom domu, od najmanjeg stana do najveće vile, a budući da zauzima centralni deo, za ovaj komad nameštaja vredi izdvojiti i nešto više novca.

Birajte sofu prema obliku prostorije

Neke prostorije imaju pogodan oblik za ugaonu sofu, dok nekima više odgovara trosed uz dodatak dvoseda i fotelje. Za „U“ sofu morate imati veliku dnevnu sobu, jer ovaj tip sofe zauzima dosta mesta. I ne zaboravite – sofa mora biti orijentisana direktno ka TV-u (ukoliko u svojoj dnevnoj sobi imate TV).

Životne navike

Da li ćete izabrati ugaonu sofu, trosed, dvosed ili kombinaciju troseda, dvoseda i fotelje, zavisi od vaših životnih navika – koliko mesta za sedenje vam je potrebno u dnevnoj sobi (koliko članova ima vaša porodica i koliko često ugošćavate prijatelje), da li sofa treba da služi i za spavanje ili samo za sedenje, koliko vremena provodite gledajući televiziju i sl. Ne zaboravite da tabure može biti dodatno mesto za sedenje, a ne zauzima previše mesta.

Održavanje

Izbor štofa i materijala i njihovo održavanje zavise od vašeg stila života, da li imate decu i kućne ljubimce. Prirodni materijali, poput pamuka, lana, vune i sl., teže se održavaju od sintetike, ali sintetički mogu biti neprijatni na dodir. Naš savet je kombinacija prirodnih i veštačkih materijala, kako biste dobili najbolje od oba.

Najvažniji komad u dnevnoj sobi

Dobro razmislite o svemu, jer pogrešan izbor sofe je jedna od skupljih grešaka u opremanju dnevne sobe. S druge strane, dobar izbor će vas lako odvesti do pravog izbora klub-stola, TV police i ostalih manjih komada nameštaja.

Uređenje životnog prostora i kuhinje

Korisne savete za uređenje vašeg prostora možete pogledati OVDE.

Tekstove vezane za uređenje kuhinje možete pronaći OVDE.

Kako najbolje da iskoristite svoj stambeni prostor, pročitajte OVDE.


STAMBENI KREDITI BANCA INTESA

Ponudu naših stambenih kredita pogledajte OVDE.

Stanovništvo